Pēkšņi kāpj autogāzes cenas (148)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

Pēdējā laikā diezgan strauji kāpušas autogāzes cenas, ko novērojuši arī portāla TVNET lasītāji.

TVNET šonedēļ saņēma lasītāju vēstules, ka strauji kāpušas autogāzes cenas.

«Pēkšņi nesen visi autogāzes uzpildes staciju īpašnieki ir pacēluši cenas autogāzei par 10-14 centiem litrā, kā sarunājuši,» rakstīja kāds autobraucējs.

Pasaules cenu ietekme

Savukārt Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas vadītājs Ojārs Karčevskis TVNET skaidroja, ka gāzes cenu kāpums saistīts ar pasaules degvielas cenu svārstībām.

Patlaban gāzes cena pasaulē ir 885 dolāri tonnā, bet jūnijā tā bija 650 dolāri par tonnu. «Tā ir vienkārši milzīga starpība,» viņš raksturoja izmaiņas.

Pēc viņa teiktā, patlaban gāzes cena Latvijas degvielas uzpildes stacijās ir aptuveni 61-62 centi par litru, bet gada sākumā tā bija ap 63 centiem. Savukārt zemāko cenu gāze sasniedza jūnijā, kad litrs maksāja 57 centus.

Arī SIA «Statoil Fuel & Retail Latvia» degvielas produktu attīstības direktors Viesturs Astičs TVNET skaidroja: «Autogāzes cenas pieaugums saistīts ar to, ka šobrīd vērojams straujš autogāzes cenas pieaugums pasaules biržās, kas līdz ar to ietekmē produkta pašizmaksu.

Periodā no 01.06. līdz 01.08. autogāzes cenas biržā ir pieaugušas par vairāk nekā 200$ par tonnu, kas ir vairāk nekā 33% pieaugums. Cenu kāpumu biržās veicina tas, ka šogad daļa no autogāzi ražojošajām rūpnīcām ir vienlaicīgi samazinājušas ražošanas kapacitāti, lai rūpnīcās veiktu sezonālās plānveida apkopes.

Savukārt pieprasījums pēc autogāzes joprojām aug, it sevišķi vasaras laikā.»

Komentāri (148)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu