Straujuma: Žurnāla «Ir» izdevēja apķīlāšana skar tiesības uz vārda brīvību (46)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Situācija attiecībā uz žurnāla «Ir» izdevēja AS «Cits medijs» apķīlāšanu ir nopietni izvērtējama, jo skar būtiskas Satversmē paredzētās tiesības uz vārda brīvību, uzskata Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

«Tiesu varai savas kompetences ietvaros patlaban būtu sabiedrībā jāsniedz nepārprotams pamatojums un jānovērš publiskajā telpā izskanējušās bažas par piemērotās prasības samērīgumu, kā arī jānovērš publiski izskanējušās aizdomas par neatkarīgās žurnālistikas ietekmēšanu,» ar Ministru kabineta preses sekretāres Signes Znotiņas-Znotas starpniecību norāda Straujuma.

Iespējamais tieslietu ministra amata kandidāts Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) aģentūrai LETA nevēlējās komentēt «Ir» izdevēja apķīlāšanu, norādot, ka tiesvedībā esošas lietas nekomentē. Lai paustu savu viedokli, vai ir skarta vārda brīvība, esot jāredz konkrētās lietas materiāli, norādīja Bērziņš.

Kā ziņots, Rīgas Centra rajona tiesa, apmierinot maksātnespējas administratora Māra Sprūda pieteikumu, nolēmusi apķīlāt «Cits medijs» aktīvus 22 979 eiro apmērā, biznesa portālu «Nozare.lv» informē «Cita medija» valdes locekle Gundega Grīnberga.

Lēmums par prasības nodrošināšanu nav pārsūdzams, aģentūrai LETA apstiprināja tiesas pārstāve Līva Tutina.

Lēmums pieņemts civillietā, kurā Sprūds vēršas pret «Ir» saistībā ar žurnāla pētnieciskajām publikācijām, prasot kompensāciju par goda un cieņas aizskaršanu. Tutina aģentūrai LETA norādīja, ka tiesas sēde šajā lietā vēl nav nozīmēta, turklāt šīs lietas tiesneša sastāvs šobrīd ir atvaļinājumā.

Kā uzsver Grīnberga, «Ir» pilnībā noraida Sprūda prasību un tiesas lēmumu par aktīvu apķīlāšanu uzskata par nesamērīgu un demokrātiskā valstī nepieļaujamu uzbrukumu vārda brīvībai.

Rīgas Centra rajona tiesa tiesneses Sandras Meliņas personā lēmumu par «Cita medija» naudas un mantas apķīlāšanu 22 979 eiro apmērā pieņēmusi, apmierinot Sprūda pieteikumu par prasības nodrošināšanu civillietā, kurā pazīstamais maksātnespējas administrators šo summu norādījis kā vēlamo kompensāciju, vēršoties pret žurnāla «Ir» 2012.gada septembra publikāciju «Maksātnespējas ķēķis».

Komentāri (46)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu