Krievija saskatījusi draudus zivīs un sausajā pienā arī no Latvijas (474)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas Federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests («Rosseļhoznadzor») ceturtdien paziņoja par kvalitātes nepilnībām no Latvijas ievestos zivju izstrādājumos un sausajā pienā. Attiecībā uz pienu un šprotu konserviem dienests devis rīkojumu lietas steidzīgai izvērtēšanai, lai nolemtu par tālāko rīcību.

Saskaņā ar «Rosseļhoznadzor» paziņojumu uz Krievijas un Latvijas robežas apturēta 20 tonnu sausā piena krava, kurā konstatēta pārmērīga baktēriju klātbūtne.

«Mikrobioloģisku neatbilstību» «Rosseļhoznadzor» ceturtdien konstatējis arī šprotu konservos no Latvijas. 15,5 tonnu krava ar šprotu konserviem uzglabāta pagaidu noliktavā Pleskavā.

Apturēta liela Latvijas zivju krava

Uz Krievijas un Latvijas robežas ceturtdien arī apturēta dzelzceļa krava ar 55,5 tonnām zivju produktu no Latvijas un Islandes, liecina «Rosseļhoznadzor» paziņojums. Krava nav ielaista Krievijā un nosūtīta atpakaļ.

Pēc Krievijas Federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta sacītā, Latvijas konservu krava vesta ar 23.jūlijā izdotu veterināro sertifikātu jūras produktu eksportam no ES uz Krieviju.

Kā iemeslu kravas apturēšanai «Rosseļhoznadzor» min faktu, ka «mainījušies Kazahstānas Republikas pilnvarotās iestādes atļaujas noteikumi Latvijas uzņēmuma «LV 28 Z» zivju konservu ievešanai».

PVD: paziņojums liek būt tonusā gan ražotājiem, gan dienestam

Lai gan Krievijas paziņojums par kvalitātes nepilnībām no Latvijas ievestajā sausajā pienā ir standarta procedūra un vismaz

pagaidām tam nav tieša sakara ar politiskām norisēm,

paziņojums liek būt tonusā gan ražotājiem, gan Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD), atzina PVD Pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavadskis.

«Pagaidām problēmas nesaskatām, tā ir standarta procedūra. Gadījumā ar sauso pienu tika veikta oficiālā kontrole, tāpat kā to darām mēs ar importa produktiem. Ja tiek atklāta neatbilstība, Krievijas dienests nekavējoties ievieto paziņojumu mājaslapā, veic

nākamo 10 kravu pastiprinātu kontroli,

kā arī divu nedēļu laikā oficiāli informē attiecīgās valsts dienestus. Ja nākamajās kravās arī konstatē neatbilstības, tiek noteikts produkcijas ievešanas ierobežojums uz noteiktu laiku. Savukārt mēs pēc oficiāla paziņojuma saņemšanas veicam attiecīgā uzņēmuma ārkārtas kontroli Latvijā. Ja viss kārtībā, nosūtām garantijas vēstuli Krievijas kolēģiem,» sacīja Zavadskis.

Viņš arī atzina, ka pagaidām PVD nezina, kura uzņēmuma ražotais sausais piens piesaistījis Krievijas dienestu uzmanību.

Tāpat Zavadskis norādīja, ka gadījumā ar apturēto zivju

konservu kravu Latvijas puse ciešot Islandes dēļ.

«Islandiešu kravai nav dokumentu, līdz ar to apturēts viss vagons. Šajā gadījumā nav runa par produkcijas, bet gan par dokumentu neatbilstībām,» sacīja PVD pārstāvis.

Vienlaikus viņš atzina, ka Latvijas produktu pastiprinātās pārbaudes liek «būt tonusā» gan PVD, gan ražotājiem.

«Gadā vidēji saņemam vismaz trīs līdzīgus ziņojumus par katru nozari. Lai gan līdz šim tā bijusi ikdienas prakse, tomēr politiskie notikumi liek būt uzmanīgiem un būt tonusā gan mums, gan uzņēmējiem. Tādēļ esam ciešā kontaktā ar ražotājiem un asociācijām, gan veicot pārbaudes, gan norādot uz paškontroles nepieciešamību,» rezumēja Zavadskis.

Represijas arī pret citām Eiropas valstīm

Pēc «Rosseļhoznadzor» sacītā, Islandes zivju produktiem nav sertifikāta ievešanai Krievijā.

Uz Igaunijas un Krievijas robežas šodien apturēta arī graudu krava no Beļģijas, kas dokumentu neatbilstības dēļ nav ielaista Krievijā.

Šonedēļ Krievija masveidā bloķējusi dažādu lauksaimniecības produktu ievešanu no Eiropas valstīm.

Ceturtdien stājās spēkā Krievija aizliegums augļu un dārzeņu importam no Polijas. Krievija apgalvo, ka Polija regulāri pārkāpj Krievijas sanitārās normas. Varšava aizliegumu uzskata par politiski motivētu soli pret Rietumiem Ukrainas krīzes kontekstā.

Savukārt pirmdien «Rosseļhoznadzor» ziņoja par aptuveni 40 tonnu persiku un nektarīnu kravas apturēšanu uz Krievijas un Latvijas robežas, kas caur Latviju vesta tranzītā.

«Rosseļhoznadzor» ziņo, ka kravai nav bijuši atbilstoši fitosanitārie pavaddokumenti. Kravas īpašniekam noformēts administratīvā pārkāpuma protokols, bet pati augļu krava Krievijā tomēr ielaista.

Pirmdien uz Krievijas un Igaunijas robežas arī apturēta krava ar aptuveni 20 tonnām Polijas tomātu. Kravas īpašnieks administratīvi sodīts par cita robežpunkta, kas nav uzrādīts kravas dokumentācijā, izmantošanu, bet krava ielaista Krievijā.

Eiropas Savienība (ES) un ASV otrdien nolēma vērst papildu sankcijas pret Krievijas enerģētikas, ieroču rūpniecības un finanšu nozarēm.

Komentāri (474)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu