Mediji: Junkers apsver Dombrovski jauna finanšu tirgu regulatora vadībai (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Jaunievēlētais Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers apsver izveidot Eiropas Savienības (ES) finanšu pakalpojumu direktorātu, kas būs atbildīgs par finanšu tirgu regulējumu un finanšu stabilitātes garantēšanu reģionā, un kā viens no iespējamākajiem kandidātiem uz atbilstošā komisāra amatu tiek izvērtēts bijušais Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis, vēstīja ES ziņu portāls «Euractiv».

Atsaucoties uz britu laikraksta «Financial Times» (FT) vēstīto, portāls norādīja, ka Junkera plāns paredz atsevišķam komisāram sniegt vienotu finanšu pakalpojumu portfeli, par ko gan dažas Londonā bāzētās bankas paudušas bažas par plašākas ES finanšu politikas nosliekšanos eiro zonas virzienā.

FT, atsaucoties uz avotiem, norādīja, ka iespējamie kandidāti šim amatam ir Dombrovskis, bijušais Somijas premjers Jirki Katainens un Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms.

Dombrovskis neizslēdz iespēju ieņemt ES finanšu sistēmas pārrauga amata vietu

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Valdis Dombrovskis (V) neizslēdz iespēju ieņemt Eiropas Savienības (ES) finanšu sistēmas pārrauga amata vietu.

Deputāts norādīja, ka pašreiz tiek izskatītas dažādas versijas par Eiropas Komisijas (EK) iespējamo sastāvu, taču runāt par konkrētiem amatiem joprojām esot pāragri, jo EK nākamais prezidents Žans Klods Junkers pašlaik gatavo priekšlikumus jaunām komisāru kompetenču jomām, bet diskusijas par konkrētām personām nesāksies līdz augusta beigām vai septembra sākumam.

Vaicāts, vai būtu gatavs ieņemt ES finanšu sistēmas pārrauga amata vietu, Dombrovskis atgādināja, ka viņa interešu sfērā ietilpst ekonomikas un finanšu jomas, un nenoliedza šādu iespēju.

«Teorētiski par to varētu runāt,» atzina Dombrovskis.

ES finanšu tirgus regulējumu pašlaik pārrauga iekšējā tirgus komisārs un bijušais Francijas ārlietu ministrs Mišels Barnjē. Lai gan finanšu pakalpojumu jautājumi dominēja viņa amata termiņa laikā, viņš ir arī atbildīgs par 28 valstu vienotā tirgus attīstību.

Atsaucoties uz augsta ranga amatpersonām, FT vēstīja, ka jaunais direktorāts, visticamāk, pārņemtu atbildību par bankām un tirgiem no Barnjē pašlaik vadītā sektora, kā arī no ekonomikas un finanšu lietu komisāra paspārnes pārņemtu finanšu stabilitātes jautājumus.

FT uzsvēra, ka konkrētas jaunā direktorāta aprises un galīgais lēmums vēl nav pieņemts.

EK pārstāvji pagaidām komentārus par FT vēstīto nesniedz.

Jaunās EK pilnvaras sāksies 1.novembrī, kad beidzas pašreizējās EK piecu gadu pilnvaru termiņš.

Eiropas Parlaments jūlija vidū atbalstīja EK prezidenta amatā bijušo Luksemburgas premjerministru Junkeru.

Tagad notiek diskusijas par viņa vadītās EK sastāvu. Katrai no 28 dalībvalstīm pienākas viena komisāra portfelis. Daudzas ES valstis jau ir izvirzījušas savas komisāru kandidatūras, tostarp Latvija ir izvirzījusi bijušo premjeru Valdi Dombrovski, kura pieredze un zināšanas ekonomikā un finansēs ļauj cerēt uz kādu no amatiem, kas saistīts ar šiem jautājumiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu