Argentīna kļuvusi maksātnespējīga (28)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Argentīnai trešdien neizdevās panākt vienošanos ar ASV hedžfondiem, kuri pieprasa Argentīnai pilnā apmērā atmaksāt tās parādzīmju vērtību, un valsts tehniski nonāca defoltā otro reizi 13 gadu laikā.

Kredītreitingu aģentūra «Standard and Poor's» (S&P) jau bija konstatējusi Argentīnas «selektīvu defoltu», kad šīs valsts ekonomikas ministrs Aksels Kisiljofs pēc sarunām Ņujorkā apstiprināja, ka nav panākta nekāda vienošanās.

Šāds sarunu iznākums nozīmēja, ka Argentīna nespēs līdz 30.jūlijam izpildīt savas parādu atmaksas saistības un valsts tehniski kļūs maksātnespējīga.

Kisiljofs paziņoja, ka hedžfondi «NML Capital» un «Aurelius Capital Management», kas uzpirkuši Argentīnas parādzīmes par pazeminātām cenām un caur Ņujorkas tiesu mēģina panākt to vērtības pilnu atmaksāšanu, sarunās atteicās piekrist kompromisam.

«Tie mēģināja mums uzspiest kaut ko nelikumīgu,» sacīja Argentīnas ekonomikas ministrs. Viņš apstiprināja, ka dosies atpakaļ uz Argentīnu, nepanācis vienošanos.

Kisiljofs arī kritizēja S&P lēmumu pazemināt Argentīnas kredītreitingu un uzsvēra, ka Argentīnu nevar uzskatīt par maksātnespējīgu, jo nauda restrukturizētā parāda atmaksai atrodas ASV bankā, bet ir iesaldēta ar Ņujorkas tiesas rīkojumu.

«Mēs maksāsim parādzīmju turētājiem, .. bet ar saprātīgiem nosacījumiem, nevis tādiem, kas līdzinās izspiešanai un radīti spiediena un draudu apstākļos,» sacīja ministrs.

Argentīna 2001.gadā paziņoja par savu obligāciju defoltu, kas izraisīja valsts ekonomikas krīzi, no kuras tā vēl nav atguvusies. Saskaņā ar obligāciju restrukturizācijas plāniem 2005. un 2010.gadā Argentīnai izdevās pārliecināt 92% tās kreditoru piekrist veco obligāciju apmaiņai pret jaunām ar 70% diskontu, bet hedžfondi nepiekrita šai restrukturizācijai un iesniedza prasību Ņujorkas tiesā.

Ņujorkas tiesa 2012.gada novembrī nolēma, ka Argentīnai ir jāsamaksā parādi hedžfondiem 1,33 miljardu ASV dolāru apmērā, turklāt pirms šo parādu samaksāšanas jāaptur parādu maksājumi citiem kreditoriem.

Ja Argentīna piekristu samaksāt parādu hedžfondiem saskaņā ar šo tiesas lēmumu, tad rastos bīstams precedents un arī tie obligāciju turētāji, kuri piekrita parāda restrukturizācijai, varētu pieprasīt parāda atmaksu pilnā apmērā. Tādā gadījumā Argentīnai būtu jāsamaksā 15 miljardi ASV dolāru.

Trešdien bija termiņš, līdz kuram Argentīnai bija jāsamaksā restrukturizētais parāds kreditoriem 539 miljonu ASV dolāru apmērā. Argentīna attiecīgo summu ir deponējusi bankas kontā ASV, bet Ņujorkas tiesas tiesnesis Tomass Grīsa ir bloķējis tās pārskaitīšanu, kamēr nav samaksāti hedžfondu pieprasītie 1,33 miljardi dolāru.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu