ASV mēģina pierunāt Āziju pievienoties sankcijām pret Krieviju (157)

LETA/REUTERS/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV risina sarunas ar Āzijas valstu valdībām, lai tās pievienotos ASV un Eiropas pret Krieviju noteiktajām sankcijām. «Mēs noteikti ceram, ka valstis šajā reģionā, kurā ir daudzi nozīmīgi komerciālie un finanšu centri, pievienosies mums spiediena izdarīšanai uz Krieviju,» žurnālistiem Singapūrā pavēstīja amatpersona.

Viņš sacīja, ka šonedēļ jau pabijis Seulā un Pekinā, kur runājis ar augsta ranga valdības amatpersonām un biznesa līderiem par šo jautājumu un piektdien ieradīsies Tokijā.

Tomēr pārliecināt Āzijas valstis pievienoties sankcijām varētu izrādīties sarežģīti. Līdz šim vienīgās valstis reģionā, kas noteikušas sankcijas Krievijai, ir Japāna un Austrālija.

Krievija brīdina, ka sankciju gadījumā ASV izjutīs sekas

Krievija trešdien brīdināja, ka jaunas Rietumu sankcijas izraisīs «diezgan jūtamas» sekas ASV un apvainoja Vašingtonu mēģinājumos sodīt Maskavu tās neatkarīgās politikas dēļ.

«Īstie zaudējumi no tik iznīcinošas un tuvredzīgas rīcības būs tieši jūtami Vašingtonai,» paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija. «[ASV] ir tikai viena vēlme - izrēķināties ar Krieviju mūsu neatkarīgās politikas dēļ, kuru Vašingtona uzskata par sev neērtu.»

ASV prezidents Baraks Obama otrdien paziņoja, ka Savienotās Valstis pievienojas Eiropas Savienībai (ES) un izsludina papildu sankcijas pret Krievijas enerģētikas, ieroču rūpniecības un finanšu nozarēm.

«Plašās sankcijas, par kurām mēs paziņojam šodien, turpinās kāpināt spiedienu uz Krieviju, tostarp uz [režīma] pietuvinātajiem un uzņēmumiem, kuri atbalsta Krievijas nelikumīgās darbības Ukrainā,» norādīja Obama.

«Šodien

Krievija kārtējo reizi sevi izolē

no starptautiskās sabiedrības,» uzsvēra Baltā nama saimnieks.

Viņš gan tūlīt piebilda, ka ASV neuzsākot jaunu Auksto karu, taču brīdināja, ka ASV un Eiropai sāk pietrūkt pacietības, noraugoties uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīcību.

«Šodien pastiprinot pasākumus, par kuriem paziņojām pirms divām nedēļām, Savienotās Valstis nosaka jaunas sankcijas svarīgākajiem Krievijas tautsaimniecības sektoriem - enerģētikai, bruņojumam un finansēm,» norādīja Obama. «Mēs bloķējam konkrētu enerģētikas sektora preču un tehnoloģiju eksportu uz Krieviju. Mēs paplašinām mūsu sankcijas pret Krievijas bankām un aizsardzības uzņēmumiem. Mēs oficiāli

apturam Krievijas ekonomiskās attīstības projektu kreditēšanu

un finansēšanu.»

Kā ziņots, neilgi pirms Obamas uzrunas ASV Finanšu ministrija otrdien jau paziņoja, ka nolūkā piespiest Maskavu pārtraukt Ukrainas austrumos esošo krievu algotņu un to vietējo līdzskrējēju bruņoto bandu atbalstīšanu Vašingtona vērsusi sankcijas pret trim ietekmīgām Krievijas bankām, tostarp pret VTB.

Vašingtona aizliegusi jebkuram Savienoto Valstu pilsonim vai ASV jurisdikcijā esošai personai veikt jebkādus jaunus vidēja vai ilgtermiņa darījumus ar VTB, tās meitas uzņēmumu Maskavas banku vai ar Krievijas Lauksaimniecības banku.

Visas trīs minētās bankas kontrolē Krievijas valdība.

Arī ES vēstnieki otrdien beidzot vienojās par tā dēvētās trešās fāzes sankciju vēršanu pret Krieviju.

Komentāri (157)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu