Krievija: ES sankciju dēļ augs gāzes cena; arī ASV jutīs sekas (138)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas Ārlietu ministrija trešdien paziņoja, ka Eiropas Savienības (ES) noteiktās ekonomiskās sankcijas novedīs pie enerģijas cenu pieauguma Eiropā.

«Eiropas Savienība, šķiet, ir gatava iet uz nopietniem ekonomiskajiem zaudējumiem šaubīgu ģeopolitisko shēmu, turklāt ne savu, realizācijas labad,» teikts ministrijas paziņojumā. «Brisele pēc savas gribas rada šķēršļus tālākai sadarbībai ar Krieviju tādā svarīgā jomā kā enerģētika. Tas ir neapdomāts, bezatbildīgs solis. Tas nenovēršami izraisīs cenu pieaugumu Eiropas energotirgū.»

ES dalībvalstu vēstnieki otrdien apstiprināja ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, cerot apturēt Maskavas agresiju pret Ukrainu.

Jaunās jeb tā dēvētās trešās fāzes sankcijas, atšķirībā no otrās fāzes sankcijām, kas aprobežojās ar individuāliem ceļošanas ierobežojumiem un līdzekļu iesaldēšanu, būs vērstas pret Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Kāds diplomāts, kas vēlējās palikt anonīms, izteicās, ka jaunās sankcijas būs «ļoti nozīmīgas» un ierobežos gan Krievijas banku piekļuvi finanšu tirgum, gan aizliegs bruņojuma, dubultā pielietojuma preču un enerģētikas tehnoloģiju eksportu uz Krieviju.

Sankciju gadījumā ASV izjutīs sekas

Krievija trešdien brīdināja, ka jaunas Rietumu sankcijas izraisīs «diezgan jūtamas» sekas ASV un apvainoja Vašingtonu mēģinājumos sodīt Maskavu tās neatkarīgās politikas dēļ.

«Īstie zaudējumi no tik iznīcinošas un tuvredzīgas rīcības būs tieši jūtami Vašingtonai,» paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija. «[ASV] ir tikai viena vēlme - izrēķināties ar Krieviju mūsu neatkarīgās politikas dēļ, kuru Vašingtona uzskata par sev neērtu.»

ASV prezidents Baraks Obama otrdien paziņoja, ka Savienotās Valstis pievienojas Eiropas Savienībai (ES) un izsludina papildu sankcijas pret Krievijas enerģētikas, ieroču rūpniecības un finanšu nozarēm.

«Plašās sankcijas, par kurām mēs paziņojam šodien, turpinās kāpināt spiedienu uz Krieviju, tostarp uz [režīma] pietuvinātajiem un uzņēmumiem, kuri atbalsta Krievijas nelikumīgās darbības Ukrainā,» norādīja Obama.

«Šodien Krievija kārtējo reizi sevi izolē no starptautiskās sabiedrības,» uzsvēra Baltā nama saimnieks.

Viņš gan tūlīt piebilda, ka ASV neuzsākot jaunu Auksto karu, taču brīdināja, ka ASV un Eiropai sāk pietrūkt pacietības, noraugoties uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīcību.

«Šodien pastiprinot pasākumus, par kuriem paziņojām pirms divām nedēļām, Savienotās Valstis nosaka jaunas sankcijas svarīgākajiem Krievijas tautsaimniecības sektoriem - enerģētikai, bruņojumam un finansēm,» norādīja Obama. «Mēs bloķējam konkrētu enerģētikas sektora preču un tehnoloģiju eksportu uz Krieviju. Mēs paplašinām mūsu sankcijas pret Krievijas bankām un aizsardzības uzņēmumiem. Mēs oficiāli apturam Krievijas ekonomiskās attīstības projektu kreditēšanu un finansēšanu.»

Kā ziņots, neilgi pirms Obamas uzrunas ASV Finanšu ministrija otrdien jau paziņoja, ka nolūkā piespiest Maskavu pārtraukt Ukrainas austrumos esošo krievu algotņu un to vietējo līdzskrējēju bruņoto bandu atbalstīšanu Vašingtona vērsusi sankcijas pret trim ietekmīgām Krievijas bankām, tostarp pret VTB.

Vašingtona aizliegusi jebkuram Savienoto Valstu pilsonim vai ASV jurisdikcijā esošai personai veikt jebkādus jaunus vidēja vai ilgtermiņa darījumus ar VTB, tās meitas uzņēmumu Maskavas banku vai ar Krievijas Lauksaimniecības banku.

Visas trīs minētās bankas kontrolē Krievijas valdība.

Arī ES vēstnieki otrdien beidzot vienojās par tā dēvētās trešās fāzes sankciju vēršanu pret Krieviju.

Komentāri (138)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu