«Ober-Haus»: Otrajā ceturksnī sērijveida dzīvokļu vidējās cenas gada pieaugums ir 7,4%

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/antonnovoselov

2014.gada otrā ceturkšņa laikā vidējā cena sērijveida neremontētiem dzīvokļiem mikrorajonos ir pieaugusi par 0,9% un patlaban ir 635,5 eiro par vienu kvadrātmetru. Salīdzinot vidējo cenu šā gada otrajā ceturksnī ar vidējo cenu attiecīgajā periodā pērn, kopējais cenas pieaugums ir 7,4%, teikts nekustamo īpašumu kompānijas «Ober-Haus» mājokļu tirgus pārskatā.

Pēc Zemesgrāmatas datiem 2014.gada otrajā ceturksnī vidējais Rīgas pilsētā reģistrēto dzīvokļu pārdošanas darījumu skaits sasniedz 743 darījumus mēnesī. Salīdzinot Zemesgrāmatā reģistrēto dzīvokļu pārdošanas darījumu skaitu 2014.gada otrajā ceturksnī ar darījumu skaitu 2013.gada otrajā ceturksnī, reģistrēto darījumu skaita pieaugums ir 1,9%.

2014.gada otrajā ceturksnī Rīgas mikrorajonos nemainīgi dominē interese pārsvarā no vietējo pircēju puses, kuri vēlas iegādāties mājvietu līdz 50 kvadrātmetriem ar vidējo cenu līdz 40 000 eiro, norāda «Ober-Haus». Šie klienti īpašuma iegādē kā noteicošo faktoru atzīmē cenu, kur to nosaka vieta, stāvoklis, dzīvojamās mājas sērija, kā arī ēkas vispārējais stāvoklis - kad mainītas mājas komunikācijas, jumts, remontēta kāpņu telpa, kā arī pie īpašuma piederošas palīgtelpas. Pieprasītākie bija dzīvokļi 103. un 602. sērijas ēkās, specprojektu mājās, kā arī dzīvokļi jaunajos projektos.

Klienti vēl joprojām interesējas par remontētiem sērijveida dzīvokļiem, priekšroku dod īpašumiem ķieģeļu un mūra ēkās, mazāk dzīvokļiem, kas celti no bloku paneļiem. Dzīvokļu piedāvājums, kas atbilst klientu prasībām un tirgus situācijai, ir ierobežots, tāpēc pircēji ir gatavi iegādāties arī remontējamus dzīvokļus, ja īpašums atrodas labā vietā un tā cena ir atbilstoša īpašuma kvalitātei un tirgus situācijai.

Neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas populārākajos mikrorajonos, tādos kā Zolitūde, Purvciems, Teika, Pļavnieki, Ziepniekkalns, Imanta un Āgenskalns, vienistabas dzīvokļiem bija no 23 000 līdz 29 000 eiro, divistabu dzīvokļiem no 30 000 līdz 40 000 eiro, trīsistabu dzīvokļiem no 34 000 līdz 47 000 eiro un četristabu dzīvokļiem no 43 000 līdz 50 000 eiro.

Mazāk pieprasītākajos rajonos, tādos kā Vecmīlgrāvis, Sarkandaugava, Ķengarags un Bolderāja, cenas vienistabas dzīvokļiem ir vidēji no 17 000 līdz 21 000 eiro, divistabu dzīvokļiem no 20 000 līdz 30 000 eiro, trīsistabu no 25 000 līdz 38 000 eiro un četristabu dzīvokļiem no 35 000 līdz 37 000 eiro.

Joprojām nemainīgi liela interese ir par vēl atlikušajiem banku un ar tām saistīto uzņēmumu īpašumā esošajiem dzīvokļiem. Pircēji cenšas izmantot banku piedāvātos īpašos kreditēšanas nosacījumus. Kā uzskata «Ober-Haus» speciālisti, tad liela daļa klientu vēl vēlas paspēt iegādāties mājokli ar hipotekārā kredīta palīdzību, pirms tiek pieņemti grozījumi Maksātnespējas likumā, kas paredz būtiski atvieglot fizisko personu māksātnespēju, ieviest «nolikto atslēgu» principu un atcelt galvotāja atbildību, kas, iespējams, palielinās pirmo iemaksu līdz pat 40% un padarīs hipotekāro kredītu nepieejamu lielākajai daļai iedzīvotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu