Krievija aizliedz augļu un dārzeņu importu no Polijas (105)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

No 1.augusta Krievijā būs aizliegts lielas daļas dārzeņu un augļu imports no Polijas, liecina Krievijas veterinārā un fitosanitārā dienesta «Rosseļhoznadzor» mājaslapā trešdien ievietotais paziņojums, kurā tāds lēmums pamatots ar sistemātiskiem starptautisko un Krievijas fitosanitāro prasību pārkāpumiem.

Tā kā daudzos gadījumos augu valsts produkcija no Polijas apdraud patērētāju veselību, jo tajā ievērojami pārsniegtas pieļaujamās pesticīdu un nitrātu normas, «Rosseļhoznadzor» aizliedzis svaigu ābolu, bumbieru un cidoniju, aprikožu, ķiršu, persiku, nektarīnu, plūmju un ērkšķogu, kā arī svaigu vai atdzesētu galviņkāpostu, ziedkāpostu, kolrābju un citu augļu un dārzeņu importu Krievijā no Polijas, teikts paziņojumā.

Tajā sacīts, ka 2013.gadā vien tika konstatēti 916 starptautisko prasību pārkāpumi fitosanitārās dokumentācijas noformēšanā, tādēļ pērn novembrī notika sarunas ar Polijas Karantīnas un augu aizsardzības dienestu. Sarunu gaitā Polijas puse apņēmusies papildu saistības, lai nodrošinātu kravu fitosanitārās sertifikācijas atbilstību, tomēr pēc sarunām ir konstatēti 513 pārkāpumi, kas liecina, ka veiktie pasākumi nav pietiekami efektīvi, norādīja «Rosseļhoznadzor».

Šogad esot konstatēti 27 gadījumi, kad Krievijā tiek neatbilstoši piegādāta produkcija ar objektiem, kuriem Krievijā ir noteikta karantīna. «Rosseļhoznadzor» uzsvēra, ka esot aizdomas, ka Polijas puse nesniedz starptautiskajām datu bāzēm uzticamu informāciju par fitosanitāro stāvokli savā valstī vai arī eksportē trešo valstu produkciju, uzdodot to par vietējās izcelsmes.

«Rosseļhoznadzor» norādīja, ka šomēnes notikušo konsultāciju un sarunu gaitā Polijas puse nav piedāvājusi materiālus par informācijas izmeklēšanu, nedz arī pasākumu plānu, lai nodrošinātu uz Krieviju piegādātās augu valsts produkcijas fitosanitāro drošību.

Komentāri (105)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu