Valsts kapitālsabiedrību augstajos amatos - tikai ar nevainojamu reputāciju (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kandidātiem uz valdes vai padomes locekļa amatu valsts kapitālsabiedrībās būs jābūt ar nevainojamu reputāciju, paredz Valsts kancelejas sagatavotais instrukcijas projekts, kurā ir uzskaitīti kritēriji, kādi jāievēro valsts kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļu atlasē.

Šie kritēriji attiecas uz tām kapitālsabiedrībām, kurās valstij kā dalībniekam ir tiesības izvirzīt valdes vai padomes locekļus.

Valsts kanceleja norāda, ka instrukcijas mērķis ir nodrošināt, lai valdes un padomes locekļi valsts kapitālsabiedrībās tiktu atlasīti atbilstoši korporatīvās pārvaldības labās prakses principiem, tiktu nodrošināta atklāta, godīga un profesionāla pretendentu atlase. Šos noteikumus paredzēts piemērot valsts akciju sabiedrībām, kas darbojas kā kredītiestāde, ieguldījumu pārvaldes sabiedrība vai finanšu iestāde.

Instrukcijā minēts, ka valdes vai padomes locekļa amatam nevar izvirzīt personas, kuras ir bijušas sodītas par tīšu noziedzīgu nodarījumu, nevar virzīt arī personas, kurām ir atņemtas tiesības veikt noteiktu vai visu veidu komercdarbību un citu profesionālo darbību.

Personām arī jābūt ar nevainojamu reputāciju. Izvērtējot reputāciju, būs jāņem vērā visa būtiskākā informācija, kas ir pieejama novērtējuma veikšanai. Valdes vai padomes locekļa kandidātu nevarēs uzskatīt par personu ar nevainojamu reputāciju, ja tā personīgā rīcība vai līdzšinējā profesionālā darbība rada pamatotas šaubas par personas spēju nodrošināt savas darbības objektivitāti un neitralitāti, īstenojot kapitālsabiedrības pārvaldību.

Instrukcijas projektā arī noteikts, ka kandidātiem ir jāpārvalda valsts valoda un vismaz viena svešvaloda tādā zināšanu līmenī, kas nepieciešama valdes vai padomes locekļa uzdevumu profesionālai izpildei. Ir jābūt attiecīgajai izglītībai, kas nepieciešama amata pienākumu pildīšanai, kā arī jābūt iepriekšējai darba pieredzei un profesionālajām iemaņām.

Kandidātu atlasei būs jāizveido nominācijas komiteja, kurā darbosies vismaz trīs pārstāvji ar balsstiesībām un viens neatkarīgs novērotājs ar padomdevēja tiesībām. Lēmumi tiks pieņemti ar vienkāršu balsu vairākumu.

Instrukcijas projekts valdes un padomes locekļu atlasē ir nepieciešams, jo patlaban valsts kapitāla daļu decentralizētas pārvaldības apstākļos nav definēti vienoti standarti, prasības attiecībā uz valdes un padomes locekļu atlases procesu. Tāpat Valsts kanceleja norāda uz nepietiekami profesionālu valsts kapitāla daļu pārvaldību un dažādu praksi kapitālsabiedrību valdes locekļu atlases procedūrās.

Instrukcijas projekts pieteikts izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu