Latvijas kredītiestādes samazina noguldījumus Latvijas Bankā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc Eiropas Centrālās bankas padomes jūnija lēmumiem Latvijas kredītiestādes samazināja savus noguldījumus Latvijas Bankā, lai nebūtu jāmaksā negatīvā noguldījumu likme, un likviditātes pārpalikums Latvijas kredītiestādēm samazinājās, vietnē «makroekonomika.lv» raksta Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns.

Eiro finanšu instrumentu tirgus ir liels, tādējādi var atrast īsa termiņa instrumentus ar pozitīvu likmi, kur izvietot līdzekļus, skaidro ekonomists.

Vienlaikus viņš atzīmē, ka joprojām kredītiestādes savos kontos Latvijas Bankā tur vairāk naudas, nekā nepieciešams rezervju prasību izpildei. Jūnija beigās kredītiestāžu norēķinu kontos atradās viens miljards eiro, lai gan obligāto rezervju prasību izpildei būtu pieticis aptuveni ar 200 miljoniem eiro. Tātad - kredītiestādes tur aptuveni 800 miljonus eiro virsrezerves, par kuras glabāšanu centrālajā bankā tās ir gatavas pat piemaksāt, un šī nauda netiek laista apritē. Tomēr virsrezervju sadalījums nav viendabīgs, un daudzām kredītiestādēm virsrezerves ir nelielas, atzīmē eksperts.

Kā ziņots, Eiropas Centrālā banka jūnija sākumā nolēma procentu likmi depozītiem centrālajā bankā samazināt no 0% līdz negatīvam skaitlim jeb mīnus 0,1%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu