Lietuvā Āfrikas cūku mēra dēļ valsts līmeņa ārkārtējais stāvoklis septiņās pašvaldībās

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Lietuvas Valsts ārkārtējo situāciju komisija pirmdien nolēmusi izsludināt valsts līmeņa ārkārtējo stāvokli Ignalinas rajonā, kur pagājušajā nedēļā tika atklāts Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums. Kā ziņots, piektdien ārkārtējo stāvokli rajona līmenī jau izsludināja pati pašvaldība.

Līdz ar to valsts līmeņa ārkārtējais stāvoklis tagad ir spēkā pavisam septiņās Lietuvas pašvaldībās, jo janvārī, kad šī bīstamā slimība tika konstatēta divām netālu no Baltkrievijas robežas nošautām mežacūkām, tas jau tika izsludināts Alītas, Lazdiju, Varēnas, Šalčininku, Traķu rajona un Druskininku pašvaldībās.

Tostarp vēl sešās pašvaldībās, kas robežojas ar Ignalinas rajonu, - Viļņas, Švenčoņu, Molētu, Utenas un Zarasu rajonā un Visaginā - nolemts neizsludināt ārkārtējo situāciju, bet noteikt paaugstinātas bīstamības zonu. Tur Pārtikas un veterinārijas dienestam būs tiesības pieprasīt veikt nepieciešamos biodrošības pasākumus, pēc sēdes paziņojis iekšlietu ministrs Dailis Alfonss Barakausks.

Trešdien Viļņā paredzēta triju Baltijas valstu un Polijas lauksaimniecības ministru apspriede, savukārt Valsts Pārtikas un veterinārijas dienesta direktors Jons Miļus tiksies ar Eiropas Savienības un Baltkrievijas amatpersonām.

Zemkopības ministrijai būs jāizveido īpaša komanda, kas nodrošinās PVD prasību izpildi paaugstinātās bīstamības zonā.

Lai pretendētu uz valsts kompensāciju par ĀCM dēļ ciestajiem zaudējumiem, kompānijām būs jāievēro visas PVD prasības. Tiklab cūkām, kā lopbarībai tur būs jābūt apdrošinātai.

Vides ministrijai uzdots apzināt reālo situāciju ar mežacūku izšaušanu, lai noskaidrotu, vai netiek mēģināts izkrāpt par tām pienākošos kompensāciju, jo saņemta informācija, ka vietām esot nošauts vairāk mežacūku, nekā bijis uzskaitīts.

Iekšlietu ministrs atzinis, ka joprojām nav skaidrs, kā slimība varēja nonākt vienā no Lietuvas lielākajiem cūku kompleksiem, bet izmeklētāji intensīvi strādā, lai to noteiktu. «Lietuvā tādas traģēdijas vēl nav bijis - divarpus diennakšu laikā nācās iznīcināt 20 000 cūku,» viņš piebildis.

Jaunā Lietuvas zemkopības ministre Virgīnija Baltraitiene sēdē norādījusi, ka vairs nav jēgas lūgt Eiropas Komisijai līdzekļus žoga celtniecībai gar Baltkrievijas robežu. «Nav jēgas izdot miljonus, jo dzīvnieku un putnu migrāciju tas neapturēs. Neesam noslēgta valsts. Kamēr zinātnieki neizgudros vakcīnu, problēma netiks atrisināta,» viņa izteikusies.

Kā LETA jau ziņoja, Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā atklāts vienā no lielākajām Lietuvas cūku novietnēm, kompānijai «Idavang» piederošajā Rupinsku cūku audzēšanas kompleksā, kas atrodas Kazitišķu pašvaldībā, aptuveni 40 kilometrus no Latvijas robežas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu