«Autonams» vērsies tiesā pret «GSM Apsardzi» par negodīgu konkurenci un zīmola nelikumīgu izmantošanu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Auto aizsardzības sistēmu izgudrotājs un ražotājs SIA «Autonams» vērsies tiesā pret SIA «GSM Apsardze» par negodīgu konkurenci un zīmola nelikumīgu izmantošanu, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja «Autonamā». Rezultātā ierosināti divi civilprocesi Rīgas apgabaltiesā un Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā.

(Pievienots GSM Apsardze komentārs)

«Bijušais sadarbības partneris ne tikai pārņēmis uzņēmuma datu bāzi un vēsturiskos datus, izmanto «Autonama» izstrādāto «know-how», bet arī izplata apmelojošus paziņojumus mūsu klientiem. Acīmredzams, ka reiderisms Latvijā ir grūti izskaužama parādība, kas tagad ar «Autonama» precedentu pakāpies jaunā līmenī, un varam runāt par digitālo reiderismu,» uzskata «Autonama» valdes loceklis Edvīns Panders.

«Autonams» Latvijas tirgū nodrošina automašīnu papildaprīkojumu, kā arī ieviesis augstas kvalitātes autoparku uzraudzības sistēmu «Skybrake». Panders skaidroja, ka patlaban kompānija saskārusies ar negodīgām un nelikumīgām darbībām no bijušā sadarbības partnera «GSM Apsardzees» puses, kas, iespējams, mēģina ienākt Latvijas tirgū ar negodīgas konkurences paņēmieniem. Proti, mēģinot pārņemt «Autonama» klientu datubāzi un klientu vēsturiskos datus, lai turpmāk īstenotu «Autonama» nodrošinātos pakalpojumus, pat nelikumīgi izmantojot uzņēmumam piederošo zīmolu «Skybrake».

«Mūsu klientu datu bāze un vēsturiskā informācija ir zelta vērta, ņemot vērā, ka apkalpojam tādus stratēģiski nozīmīgus uzņēmumus kā AS «Latvenergo» un SIA «Lattelecom», kā arī daudzas citas ievērojamas Latvijas kompānijas. Tāpat zīmols «Skybrake» ieguvis popularitāti mūsu klientu vidū. Tāpēc ar humoru jāatzīst, ka zināmā mērā esam lepni, ka kāda cita kompānija mēģina to mums atņemt,» norādīja Panders.

Panders stāstīja, «GSM Apsardze», kuras īpašnieks ir Igaunijas pilsonis, pērn nopirka daļu Latvijas kompānijas «Jāņa sēta», kas nodrošināja digitālo karšu pakalpojumus. «Autonamam» ar kompāniju bijis līgums par datu bāzes uzturēšanu un programmas apkalpošanu «Skybrake Aus» pakalpojumam - autoparku uzraudzības sistēmai.

Līdz ar to «GSM Apsardze» automātiski piekļuva «Autonama» klientu vēsturiskajiem datiem bez informēšanas un saskaņošanas darbībām. Tāpēc «Autonams» nolēma pārtraukt sadarbību ar «GSM Apsardze», jo netika panākta vienošanās par līguma nosacījumiem, kā arī netika nodrošināta pakalpojumu kvalitāte. Tomēr «GSM Apsardze» paturēja «Autonama» klientu datus un turpina aktīvi piedāvāt tirgū savus pakalpojumus ar «Autonamam» piederošo zīmolu «Skybrake».

Pēc Pandera teiktā, «Autonama» gadījumu var pielīdzināt situācijām, kad, piemēram, kāda sociālo tīklu kompānija pēkšņi paziņo, ka kāda lietotāja profils ar visiem sekotājiem pieder viņiem un sāk cita vārdā izplatīt mulsinošus paziņojumus vai arī banka sāk rīkoties ar klientu vērtslietām, kas tai nodotas glabāšanai seifā.

Viņš arī piebilda, ka uzņēmumu digitalizācija ir progresīva laikmeta iezīme, taču pašlaik datu drošības jomā valda mežonīgi principi, un likumdošana ir iestrēgusi 90.gadu sākuma līmenī. Taču viņš pauda pārliecību, ka šai problēmai drīzumā tiks pievērsta pastiprināta uzmanība, jo pat Eiropas Centrālajai bankai nesen tika nozagti e-pasti no datu bāzes un informācija tika izmantota kā šantāžas elements.

«Gan vietējā, gan starptautiskā līmenī nepieciešams aktivizēt diskusiju par digitālās vides drošības aspektiem reiderisma kontekstā,» sacīja Panders.

Šis gadījums «Autonamam» licis pārvērtēt kompānijas tehnoloģiskās attīstības plānus. Lai novērstu iespējas atkārtoti piekļūt mūsu klientu datiem, uzņēmums pārcēlis informāciju uz citu drošu serveri un turpmāk sadarbosies ar Latvijas tehnoloģiju kompāniju «Intelligent Systems».

SIA «Autonams» dibināta 1994.gadā. Uzņēmums ir automašīnu aizsardzības sistēmu «Skybrake» ražotājs, tas sniedz pakalpojumus arī pilnīgai auto pretaizdzīšanas nodrošināšanai, kā arī uzstāda uzņēmumu autoparku vadības sistēmas. «Autonama» pamatkapitāls ir 32 015 eiro. Uzņēmums pilnībā pieder Ivetai Sarkanei.

«Autonama» apgrozījums 2012.gadā bija 2 779 739 eiro, bet gads tika noslēgts ar 63 225 eiro zaudējumiem.

«GSM Apsardze» dibināta 2006.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2846 eiro, un visas daļas pieder Igaunijas pilsonim Hansam Alteram.

«GSM Apsardzes» apgrozījums 2013.gadā bija 682 891 eiro, bet peļņa - 13 636 eiro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu