Rompejs aicina ES atbalstīt stingrākas sankcijas pret Krieviju (34)

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

. Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs sestdien laikrakstā «Financial Times» publicētā vēstulē aicina Eiropas Savienības (ES) premjerministrus uzdot savu valstu vēstniekiem ES balsot par papildus sankcijām pret Krieviju.

Šādā gadījumā ierobežojošo pasākumu paplašināšanas jautājumu varētu atrisināt ES pārstāvju līmenī un nebūtu jārīko ES ārkārtas samits.

Martā ES dalībvalstu līderi vienojās, ka personīgi balsos par sankciju paplašināšanu pret Krieviju.

Kā piektdien paziņoja amatpersonas, ES notiek saspringts darbs, lai pret Krieviju vērstu daudz stingrākas ekonomiskā sankcijas saistībā ar Ukrainas krīzi.

ES sarunās pieņemts lēmums noteikt stingrākas sankcijas nekā pašreizējā finanšu līdzekļu iesaldēšana un ceļošanas ierobežojumi, un līdz otrdienai paredzēts sagatavot nepieciešamās tiesiskās normas jaunu sankciju ieviešanai, norādīja amatpersonas.

Eiropas Komisija (EK) nekavējoties piedāvās nepieciešamos normatīvos aktus sankciju vēršanai pret visām ekonomikas nozarēm, kuras nedēļas sākumā norādīja ES dalībvalstis.

Līdz šim ES izvairījās pieņemt Vašingtonas piedāvātās stingrākās sankcijas, kas būtu vērstas pret konkrētām Krievijas ekonomikas nozarēm, bet tas mainījies pēc «Malaysia Airlines» lidmašīnas notriekšanas. Tomēr arī šobrīd vēl vērojamas nesaskaņas dalībvalstu starpā.

Pamatojoties uz lidmašīnas lidmašīnas notriekšanu un Krievijas nepārtraukto atbalstu Ukrainas austrumos esošajām krievu algotņu un viņu vietējo līdzskrējēju bruņotajām bandām, ES ārlietu ministri otrdien vienojās, ka EK un ES ārlietu padomei jāizstrādā stingrākas ekonomiskās sankcijas.

«[Ir] jāpiedāvā rīcības plāns, lai ierobežotu pieeju kapitālu tirgiem, bruņojumam, divējādi lietojamām precēm un paaugstināta riska tehnoloģijām, tostarp enerģētikas nozarē,» skaidroja amatpersonas.

Pirms «Malaysia Airlines» lidmašīnas notriekšanas notikušajā samitā ES līderi vienojās paplašināt esošo sankciju sarakstu, jo Maskava nebija veikusi nepieciešamās darbības situācijas deeskalācijai Ukrainā.

Ceturtdien ES to personu un organizāciju sarakstā, pret kurām vērstas sankcijas par viņu lomu Krievijas agresijā pret Ukrainu, iekļāva vēl 15 Ukrainas un Krievijas pilsoņus, kā arī 18 organizācijas.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu