PVD: No Lietuvas uz laiku aizliegts ievest arī dzīvas cūkas (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Saistībā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojumu vienā no lielākajām cūku fermām Lietuvā, Ignalinas apkaimē, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uz laiku aizliedzis importēt Latvijā ne tikai cūkgaļu, bet arī dzīvas cūkas, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja PVD pārstāve Anna Joffe.

«No Lietuvas aizliegts ievest arī dzīvas cūkas. Ja pēc 10.jūlija ir ievestas Lietuvas izcelsmes dzīvas cūkas, par to obligāti jāziņo PVD, un, ja tas ir noticis, tad aizliegts pārvietot visas novietnē esošās cūkas ārpus novietnes teritorijas 20 dienas,» sacīja Joffe.

Viņa arī norādīja, ka PVD ir saņēmis arī no Lietuvas dienesta telefonisku informāciju un pārliecinājis starptautiskajā datu bāzē, ka no skartās novietnes Lietuvā cūkas uz Latviju nav vestas.

«Līdzko saņemsim no Lietuvas dienesta oficiālu informāciju par to, ka novietnes izvestās un nokautās cūkas uz Latviju nav vestas, iespējamas rīkojuma korekcijas. Tikmēr patlaban, veicot novietņu pārbaudes, PVD pastiprināti kontrolē visu cūku izcelsmi jeb pārvietošanas deklarācijas.» sacīja PVD pārstāve.

Kā ziņots, vakar PVD uz laiku apturēja Lietuvas izcelsmes termiski neapstrādātas cūkgaļas, tostarp atdzesētas, sasaldētas cūkgaļas un cūkgaļas izstrādājumu - kupātu, kotlešu masas, šašliku, gaļas pusfabrikātu un maltas gaļas -, izplatīšanu.

Tikmēr Lietuva apsver iespēju no pirmdienas izsludināt ārkārtējo situāciju visā valsts teritorijā, paziņojusi jaunā zemkopības ministre Virgīnija Baltraitiene. Šobrīd ārkārtējā situācija izsludināta Ignalinas rajonā. Pēc ministres teiktā, šobrīd svarīgākais ir likvidēt slimības perēkli. Pagaidām cūkas tiek iznīcinātas trīs kilometru rādiusā ap lielfermu, kas atrodas aptuveni 40 kilometrus no Latvijas robežas.

Kā jau vēstīts, Latvijā ĀCM līdz šim ir konstatēts 26 mežacūkām un 19 mājas cūkām 11 saimniecībās.

Āfrikas cūku mēris Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta Aglonas, Krāslavas, Dagdas, Zilupes un Ciblas novadā, Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastā, Rēzeknes novada Kaunatas, Mākoņkalna un Pušas pagastā un Ludzas novada Brigu, Isnaudas, Istras, Nirzas, Ņukšu, Pildas un Rundēnu pagastā.

Pēc ĀCM gadījuma konstatēšanas Valkas novadā ārkārtas situācijas zona 22.jūlijā izsludināta arī Rēzeknes, Ludzas, Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas, Kārsavas, Preiļu un Riebiņu novadā.

Par darbības koordināciju ārkārtējās situācijas laikā atbildīgs Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), kura amatpersonām ir tiesības iekļūt privātā īpašumā, lai veiktu visus nepieciešamos mēra apkarošanas pasākumus. PVD arī jāsniedz informācija iedzīvotājiem un pašvaldības iestādēm par paredzētajiem ierobežojumiem un veicamajiem Āfrikas cūku mēra apkarošanas pasākumiem noteiktās teritorijās.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu