Liellopu audzētāji: daļai cūkkopju mēris var likt pievērsties gaļas liellopu audzēšanai (9)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Āfrikas cūku mēra dēļ daļa Latvijas cūkkopju var pievērsties gaļas liellopu audzēšanai, sacīja Gaļas liellopu audzētāju biedrības valdes priekšsēdētājs Rihards Valtenbergs.

Viņš piebilda, kas gaļas liellopus var audzēt tikai tādi cūkkopji, kuriem pieder lauksaimniecības zeme. «Ir cūkkopju saimniecības, kurām pieder zeme, un tie noteikti varētu pievērsties gaļas liellopu audzēšanai. Taču tie, kuri bija lēmuši iegādāties barību un audzēt cūkas tikai fermā, nevar audzēt gaļas liellopus. (..) Jābūt zemei, lai nodrošinātu savu lopbarību,» sacīja Valtenbergs.

Vienlaikus viņš norādīja -

ja arī cūkkopji pievērsīsies gaļas liellopu audzēšanai, liellopu skaits tādēļ Latvijā būtiski nepalielināsies.

Savukārt valsts lauksaimniecības politika veicina liellopu skaita pieaugumu Latvijā, jo lauksaimniekiem ir jāapstrādā neapgūtās zemes un tādēļ viņi izvēlas palielināt liellopu skaitu, sacīja Valtenbergs. «Lauksaimniekiem ir jāapstrādā neapgūtās zemes, un, lai lauksaimnieki dabūtu [Eiropas Savienības fondu] subsīdijas, uz zemes jābūt konkrētam skaitam liellopu vienību. Tādā veidā valdība mūs motivē gaļas nozari uzturēt,» sacīja Valtenbergs, piebilstot, ka šā iemesla dēļ arī šogad gaļas liellopu skaits Latvijā varētu turpināt pieaugt.

Jau vēstīts, ka Latvijā 26 meža cūkām un 19 mājas cūkām 11 piemājas saimniecībās ir apstiprināts Āfrikas cūku mēra vīruss. Kopumā līdz šim iznīcinātas 185 mājas cūkas. Inficētās cūkas konstatētas Latgalē un arī Vidzemē - Valkas novadā.

Latvijas cūkkopji jau pauduši satraukumu par slimības straujo izplatību.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.

Gaļas liellopu audzētāju biedrība dibināta 2011.gada aprīlī, un tās mērķis ir apvienot gaļas liellopu audzētājus un pārstāvēt gaļas liellopu audzētāju intereses lauksaimniecības un lauku attīstības politikas veidošanā un īstenošanā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu