ES zirga gaļa konstatēta 0,61% liellopu produktu (8)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Atkārtotu Eiropas liellopu produktu pārbaužu laikā nedeklarētas zirga gaļas klātbūtne konstatēta 0,61% paraugu, ceturtdien paziņoja Eiropas Komisija (EK).

Kopš pagājušajā gadā izcēlās skandāls saistībā ar nedeklarētu zirga gaļas izmantošanu gaļas produktos, šogad šādu gadījumu skaits ir mazinājies par 4,6%. Izmeklētājiem bija aizdomas, ka dažas kompānijas dārgajiem liellopu gaļas produktiem piejauc lēto zirga gaļu.

«Pastiprināta pārtikas produktu pārbaude nes rezultātus,» paziņoja Eiropas Savienības (ES) veselības komisārs Tonio Borgs.

«Eiropas patērētāju un uzņēmumu uzticības un pārliecības atjaunošana mūsu pārtikas apritei ir ļoti svarīga mūsu ekonomikai, ņemot vērā, ka pārtikas sektors ir viens no lielākajiem ES ekonomikas sektoriem,» viņš piebilda.

Visas 28 ES dalībvalstis un arī Norvēģija, Islande un Šveice veica atkārtotu produktu pārbaudi. No 2622 pārbaudītajiem produktiem tikai 16 produktos fiksēja zirga gaļu, informē komisija.

ES amatpersonas uzreiz neatklāja, kuru valstu produktos tā atrasta. Pirmajās pārbaudēs lielāko pārkāpumu skaitu atklāja Francijā, Grieķijā un Latvijā.

Zirga gaļas skandāls sākās Īrijā 2013.gada janvārī, kad pārtikas inspektori atrada zirga gaļu pārtikas uzņēmuma «Tesco» burgeros. Lielbritānija skandāla sākumā arī nokļuva ziņu virsrakstos, kad atklājās, ka gatavie produkti sastāv tikai no zirga gaļas.

Komisija, kas finansēja jaunās pārbaudes, paskaidroja, ka atkarībā no valsts lieluma no katras valsts paņemti no desmit līdz 150 paraugiem.

Jaunos rezultātus tā nosaukusi par ievērojamu situācijas uzlabošanos.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu