Četros gados VID iekasēto nodokļu apmērs audzis par miljardu eiro (7)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Valsts ieņēmuma dienesta (VID) administrētie budžeta ieņēmumi no 2010.gada pieauguši gandrīz par vienu miljardu eiro - no 2,598 miljardiem eiro 2010.gada pirmajā pusgadā līdz 3,487 miljardiem eiro ša gada otrajā pusgadā, pastāstīja VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Viņa uzsvēra, ka šāds sasniegtais iekasēto nodokļu apmēra pieaugums vērtējams pozitīvi un par šādu rezultātu jāpateicas gan iedzīvotājiem, kuri ir godīgi maksājuši nodokļus, gan VID darbiniekiem un citiem iesaistītajiem.

VID apkopotā informācija liecina, ka 2014.gada pirmajā pusgadā valsts budžetā iekasēti nodokļi 3,487 miljardu eiro apmērā, kas ir par 43 miljoniem eiro jeb 1,3% vairāk nekā sākotnēji plānots.

Pētersone atzina, ka ne visās pozīcijās nodokļu ieņēmumi pildās tā, kā plānots.

Tostarp ieņēmumi no uzņēmumu ienākuma nodokļa pirmajā pusgadā bija 185,19 miljoni eiro, kas ir par 10,5% mazāk nekā plānots, bet pievienotās vērtības nodoklis iekasēts 877,58 miljonu eiro apmērā, kas ir par 3,1% vairāk nekā plānots.

Savukārt akcīzes nodoklis šogad pirmajos sešos mēnešos iekasēts 351 miljona eiro apmērā, kas ir par 1,3% mazāk, salīdzinot ar plānoto, bet azartspēļu un izložu nodoklis pusgadā iekasēts 11,82 miljonu eiro apmērā, kas ir par 1,2% mazāk nekā plānots, ieņēmumi no vieglo automobiļu un motociklu nodokļa veidoja 5,29 miljonus eiro, kas ir par 5,8% vairāk nekā iepriekš plānots, savukārt elektroenerģijas nodoklis iekasēts 560 tūkstošu eiro apmērā, kas ir par 82% vairāk nekā sākotnēji plānots.

Transportlīdzekļu ekspluatācijas nodoklī iekasēti 38,5 miljoni eiro, kas ir par 2,6% vairāk, salīdzinot ar plānoto, uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklī – 8,5 miljoni eiro, kas ir par 10,6% mazāk nekā plānots, bet muitas nodoklis iekasēts 16,59 miljonu eiro apmērā, un tas ir par 16,6% vairāk nekā sākotnēji plānots, savukārt subsidētās enerģijas nodoklis iekasēts 10,65 miljonu eiro apmērā, kas ir par 71,5% mazāk nekā plānots.

VID dati liecina, ka ieņēmumi no sociālās apdrošināšanas iemaksām pirmajā pusgadā bija 1,073 miljardi eiro, kas ir par 0,4% vairāk nekā plānots. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis iekasēts 660,27 miljonu eiro apmērā, un tas ir par 0,7% mazāk nekā sākotnēji plānots, savukārt dabas resursu nodoklis iekasēts 9,89 miljonu eiro apmērā, un tas ir par 7,4% mazāk, salīdzinot ar plānoto.

Pēc Pētersones sacītā, akcīzes nodokļa kopējais iekasēšanas plāns pusgadā nav izpildīts, jo nav sasniegts akcīzes nodokļa apmērs par alkoholu. Tas saistīts ar vairākiem iemesliem, tostarp, Latvijas iedzīvotājiem mainījušies dzeršanas paradumi, un mazāk tiek patērēti stiprie alkoholiskie dzērieni, par kuriem akcīzes nodoklis ir lielāks.

Šogad kopumā plānots, ka VID valsts budžetā iekasēs 7,096 miljardus eiro.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu