Noziedznieki nesnauž: Arvien vairāk līdzekļu tiek ieguldīti cīņā pret tiesībsargiem (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Arvien vairāk noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu tiek ieguldīti noziegumu slēpšanā un pretdarbībā tiesībsargiem, šādu tendenci šodien preses konferencē iezīmēja VID ģenerāldirektores vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis.

Viņš stāstīja, ka noziedzīgā ceļā iegūtie finanšu līdzekļi tiek ieguldīti noziedzīgās darbības slēpšanas pasākumu nodrošināšanai, kā arī aktīvu pretdarbības pasākumu organizēšanai, piemēram, noziedznieki iegādājas dažādus tehniskos risinājumus un piekopj dažādas pretizlūkošanas metodes, lai izprastu VID darbību un tiesību aizsardzības iestāžu darba metodes. Piemēram, lai identificētu kontrabandas apkarotājus, šādu noziegumu veicēji maksā vietējiem iedzīvotājiem, lai tie ziņotu par novērotām nezināmām automašīnām.

Novērots arī, ka organizētās noziedzības grupējumu dalībnieki aktīvi izglītojas finanšu jomā, grāmatvedībā un tiesību zinātnēs,apmeklējot arī VID rīkotos kursus un izglītojoties ārzemēs. Noziedznieki arī izmanto kvalificētāko advokātu pakalpojumus.

Organizētās noziedzības grupējumu dalībnieki izmanto modernākos tehnoloģiskos sasniegumus - jaunākos interneta un tehnikas risinājumus, kā arī saziņas līdzekļus.

Novērots arī, ka noziedzīgās darbībās iesaistīto uzņēmumu amatpersonas tiek rūpīgi atlasītas un sagatavotas komunikācijai ar tiesību aizsardzības iestāžu pārstāvjiem. Šīs personas aizvien biežāk uzņemas atbildību par izdarītajiem noziegumiem patieso organizatoru vietā, stāstīja Čerņeckis.

Viņš atzina, ka paplašinās noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas ģeogrāfija. Arvien vairāk organizētās noziedzības grupējumu darbībā tiek iesaistītas fiziskās personas no trešajām valstīm, jo īpaši tām, ar kurām ir laikietilpīga starptautiskā sadarbība.

Čerņeckis sacīja, ka patlaban norit izmeklēšana par diviem noziegumiem, kuros iesaistīti uzņēmumi, kas ir nozīmīgi spēlētāji savā nozarē. Vienā gadījumā runa ir par vienu no lielākajiem metālapstrādes uzņēmumiem, bet otrā gadījumā runa ir par vienu no lielākajiem būvuzņēmumiem. Izmeklēšanas interesēs gan VID patlaban vēl neatklāj šo uzņēmumu nosaukumus. Tomēr Čerņeckis vērtēja, ka šī ir satraucoša tendence, jo tie ir lieli spēlētāji, kas uzvar iepirkumos.

Par vienu no šiem gadījumiem VID pagājušajā nedēļā informēja, ka apturēta noziedzīga grupējuma darbība, kas, īstenojot nelikumīgu valsts budžetā maksājamā pievienotās vērtības nodokļa apjoma samazināšanu, nodarīja kaitējumu valsts budžetam vairāk nekā 11 miljonu eiro apmērā.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu