Straujuma vilcienu iepirkuma pārtraukšanu vērtē pozitīvi (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts kanceleja

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) AS «Pasažieru vilciens» jaunās valdes lēmumu pārtraukt vilcienu iepirkuma konkursu vērtē pozitīvi, aģentūrai LETA pastāstīja premjerministres preses sekretāre Džeina Tamuļeviča.

Valdības vadītāja atgādina, ka jaunā «Pasažieru vilciena» valde ir apsolījusi augusta laikā publiskot plānu, kā risināt vilcienu iepirkumu. «Tas, ka iepirkuma process ir pārtraukts, manuprāt, ir vērtējams tikai pozitīvi, jo Latvijas valsts nevar atļauties pārmaksāt par tik vērienīgu pirkumu,» pauž valdības vadītāja.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V) regulāri informējot premjerministri par to, kas notiek ar vilcienu iepirkumu jautājumu. Turklāt viņš esot apsolījis, ka līdz 2016.gada beigām jauni vilcieni Latvijā būs.

LETA jau ziņoja, ka AS «Pasažieru vilciens» jaunā valde vakar, 23.jūlijā, pieņēmusi lēmumu pārtraukt vilcienu iepirkuma procedūru, jo tās turpināšana neatbilst uzņēmuma interesēm un finansiālajām iespējām.

Valde plāno līdz augusta beigām sagatavot ceļa karti, kādā veidā nonākt līdz veiksmīgai ritošā sastāva nomaiņai paredzētajā termiņā - līdz 2016.gadam, teikts uzņēmuma paziņojumā medijiem.

Kā ziņots, jūlija sākumā «Pasažieru vilciena» izsludinātajā atklātajā konkursā par jaunu elektrovilcienu nomu par uzvarētāju tika atzīts Šveices uzņēmums «Stadler Bussnang AG» («Stadler»). Dienvidkorejas uzņēmuma «Hyundai Rotem Company» iesniegto piedāvājumu iepirkumu komisija noraidīja, jo tas neatbilda iepirkumu nosacījumos definētajām kvalifikācijas prasībām. Dienvidkorejas uzņēmums pauda gatavību apstrīdēt iepirkuma konkursa rezultātus. Šī konkursa mērķis bija nodrošināt jaunus, modernus vilcienus Latvijas iedzīvotājiem, lai garantētu drošu un ekonomisku pārvietošanos atbilstoši pasažieru vajadzībām.

Pēc konkursa rezultātu paziņošanas tā brīža «Pasažieru vilciena» valdes priekšsēdētājs Artis Birkmanis paziņoja, ka papildu valsts dotācijas «Stadler» vilcienu nomai no valsts nebūs nepieciešamas un vilcienu noma tiks finansēta no «Pasažieru vilciena» pašu līdzekļiem.

Dažas dienas vēlāk, 7.jūlijā, satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V) paziņoja, ka akcionāru sapulce lems par «Pasažieru vilciena» valdes nomaiņu. Matīss toreiz žurnālistiem skaidroja, ka uzņēmuma valde netiek galā ar uzdevumiem, kas tai izvirzīti, tāpat neesot pārliecības, ka uzņēmums varēs finansēt vilcienu nomu, neprasot papildu līdzekļus no valsts budžeta, turklāt arī noteiktā uzvarētāja «Stadler» piedāvājums esot krietni dārgāks nekā Igaunijā. Vairāki nomas finansējuma skaitļi esot balstīti uz pieņēmumiem un interpretāciju. Neesot neviena dokumenta, kas apliecinātu, ka būs pieejams nepieciešamais finansējums.

Tās pašas dienas vakarā «Pasažieru vilciena» valde iesniedza atlūgumus.

8.jūlijā tika iecelta jauna valde - par «Pasažieru vilciena» jauno valdes priekšsēdētāju tika iecelts Andris Lubāns, valdes locekļi - Māris Bremze un Mikus Pērse.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu