Lielākie Latvijas uzņēmumi virtuālo valūtu «Bitcoin» ieviest neplāno (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Citi Latvijas uzņēmumi virtuālo valūtu «Bitcoin», līdzīgi kā to izdarīja lidsabiedrība «airBaltic», ieviest neplāno. Uzņēmumu pārstāvji norāda, ka šāda sistēma ir salīdzinoši jauna, nav pilnībā droša un pēc tās nav pieprasījuma. Ja tāds rastos, vairāki uzņēmumi apsvērtu iespēju šādu kriprovalūtu ieviest, liecina biznesa portāla «Nozare.lv» veiktā uzņēmumu aptauja.

Viens no lielākajiem mazumtirdzniecības tīkliem Latvijā «Maxima», kura preču pārdošanu realizē arī interneta veikalā «e-Maxima», tuvākajā laikā neplāno ieviest «Bitcoin» sistēmu. «Maxima Latvija» Komunikācijas vadītājs Jānis Beseris ziņu portālam «Nozare.lv» norāda, ka norēķināšanās ar «Bitcoin» Latvijā ir jauna tendence, kura iepriekš nav apsvērta. «Uzņēmumam vispirms būtu jāizvērtē, vai pircējiem šāds norēķināšanās veids būtu ērts un drošs. Ja klienti izrādīs interesi un pieprasījumu pēc šāda norēķināšanās veida, tad arī izvērtēsim iespēju sistēmu nodrošināt,» piebilst Beseris.

Arī lielākās sociālo tīklu vietnes Latvijā «Draugiem.lv» plānos nav šādas norēķinu sistēmas ieviešana. «Draugiem.lv» runasvīrs Jānis Palkavnieks biznesa portālam «Nozare.lv» skaidroja, ka «Draugiem.lv» ir pārāk mazs lietotāju skaits, lai šāda valūta būtu aktuāla. Turklāt, ņemot vērā ziņojumus par hakeru uzbrukumiem, kas apdraud šīs valūtas lietotāju, drošāk tomēr esot veikt maksājumus caur bankām. Tāpat Palkavnieks skaidro, ka «Bitcoin» nav ikdienas maksājumu līdzeklis vienkāršam cilvēkam, turklāt tā būtu opcija, kas prasītu jaunus resursus un tās izmantošanas skaidrošanu lietotājiem.

Patlaban «Draugiem.lv» nav vērsies neviens lietotājs, ar vēlmi izmantot šo virtuālo valūtu. Taču, ja radīsies pieprasījums, šāda iespēja tiks apsvērta, piebilst Palkavnieks.

Arī mobilo sakaru operatoram «LMT» nav plānu saistībā ar kriprovalūtas ieviešanu. «airBaltic» lēmumu tas nekomentē, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja uzņēmuma preses sekretāre Elīna Liberte.

Kā vēstīts, Latvijas nacionālā aviokompānija «airBaltic» kļuvusi par pasaulē pirmo lidsabiedrību, kas pieņem digitālo valūtu «Bitcoin», pasažieriem norēķinoties par aviobiļetēm. Kā biznesa portālam «Nozare.lv» norādīja lidsabiedrības izpilddirektors Martins Gauss, iespēja norēķināties ar «Bitcoin» ir daļa no lidsabiedrības inovatīvās pieejas, lai uzlabotu servisu klientiem.

Tikmēr Latvijas Banka nerekomendē nekādus ieguldījumus vai transakcijas ar virtuālo valūtu «Bitcoin», arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija neiesaka «Bitcoin» izmantošanu, jo patērētāji, pērkot un mainot «Bitcoin», var saskarties ar būtiskiem riskiem. Latvijas Bankas maksājumu un finanšu tirgus analītiķis Deniss Fiļipovs uzsver, ka «Bitcoin» nav ne valūta, ne maksāšanas līdzeklis. Virtuālā valūta «Bitcoin» nav oficiāla valūta, kuru kā likumīgu maksāšanas līdzekli emitē un garantē pēc nominālvērtības valstu centrālās bankas. Līdz ar to «Bitcoin» turētājam nav garantiju, ka viņa īpašumā esošos «Bitcoin» varēs apmainīt pret reālu naudu, un tas padara par neiespējamu «Bitcoin» lietot kā vērtības mēru, kas ir viena no naudas funkcijām.

«Bitcoin» ir norēķinu sistēma, kas radusies 2009.gadā. Maksājumi tiek reģistrēti publiskā reģistrā, kurā «Bitcoin» ir norēķinu vienība. «Bitcoin» norēķiniem akceptējuši arī tādi uzņēmumi kā «WordPress.com», «Overstock.com», «Expedia», «Dell» un citi. Projekta mājaslapā teikts, ka «Bitcoin» ir jāuzskata par augsta riska ieguldījumu un tā veidotāji cilvēkiem neiesaka tajā ieguldīt līdzekļus, ko tie nav gatavi zaudēt.

«Bitcoin» vērtības nestabilitāti apstiprina arī vēsturiskie dati - jūnija beigās tā piecu dienu laikā pacēlusies par aptuveni 16% un pašlaik uzrāda stabilu kursu ar nelielu vērtības lejupslīdes tendenci, redzams vietnē «Coindesk», kas monitorē lielākās «Bitcoin» biržas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu