Koka ēkas grausta vietā Āgenskalnā sāk jauna nama celtniecību

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Āgenskalna tirgus rajona vēsturiskajā centrā, Nometņu ielā 61, šovasar sākusies jaunas ēkas būvniecība, kas paredz atjaunot un daļēji rekonstruēt vecās, vēsturiskās koka ēkas fasādes risinājumu, biznesa portālam «Nozare.lv» paziņoja SIA «Agents And Advisors» nomas projektu vadītāja Olita Mestere.

Vecā ēka jau gadiem bija ļoti sliktā tehniskā stāvoklī un tika nojaukta, taču raksturīgās koka fasādes daļas tiks restaurētas un integrētas jaunajā ēkā, maksimāli saglabājot vēsturisko ēkas arhitektūru un apjomus. Jaunajā ēkā plānots izveidot mazumtirdzniecības, pakalpojumu un biroju centru.

Ēkas Nometņu ielā 61 īpašnieks ir SIA «RE.ORG», kas paredzējis jaunajā projektā ieguldīt aptuveni 3 miljonus eiro. Projektu realizē investīciju un biznesa konsultantu firma SIA «Agents And Advisors». Ēku plānots nodot ekspluatācijā 2015.gada vasarā.

Jaunajā ēkā 2300 kvadrātmetru platībā tiks izbūvēti trīs stāvi, pirmajā stāvā izveidojot vairākas tirdzniecības platības, 2.stāvā - dažādus pakalpojumu sniedzējus (frizētavu, skaistumkopšanas salonu un doktorātu), bet 3.stāvā - birojus. Piegulošajā ēkas teritorijā tiks izveidotas stāvvietas aptuveni 30 automašīnām, teritorija tiks labiekārtota un apzaļumota. Ieeja ēkā tiks nodrošināta gan no Nometņu ielas, gan no Pilsoņu ielas puses.

«Ar lielu interesi un atbildību esam sākuši darbu pie šā projekta. Mēs augstu vērtējam ēkas īpašnieka stingrās prasības pret būvniecības kvalitāti, kas apvienojumā ar skaidru izpratni par projekta un vēsturiskās vides saglabāšanas nozīmīgumu ļaus realizēt unikālu projektu sagruvušās ēkas vietā. Tas ne tikai paredz degradēta apbūves fragmenta Āgenskalnā un tam piegulošās teritorijas sakārtošanu, bet arī veiksmīgi papildinās Āgenskalna rajona autentisko auru, kas ar savu koka apbūvi ir vispāratzīta arhitektoniska vērtība. Projekta arhitekts Iļja Milgroms ir veicis teicamu darbu, ieplānojot vecās koka ēkas fasādes daļu saglabāšanu, dabīgu materiālu - koka un akmens - izmantošanu celtniecībā, kas apvienojumā ar mūsdienīgiem tehniskiem risinājumiem nodrošinās ēkas kopējā vizuālā tēla veiksmīgu integrēšanu apkārtējā apbūves ainā. Mūsu veiktie priekšdarbi un analīze liecina, ka jaunais projekts ir īpaši piemērots konkrētajai vietai un ilgtermiņā pozitīvi ietekmēs apkārtējās vides stāvokli, atjaunojot iedzīvotājiem kvalitatīvu ikdienas pakalpojumu pieejamību vēsturiskajā, kādreiz tik iecienītā tirdzniecības ielā,» uzsver «Agents And Advisors» vadītājs Aigars Āboliņš.

Projekta attīstītāji iecerējuši jaunajā ēkā piesaistīt tādus tirgotājus, kas Latvijā ir iecienīti un savu labo reputāciju jau apliecinājuši zīmoli, līdz ar to veicinot Nometņu ielas vēsturiskās nozīmes un misijas atdzimšanu. Ņemts vērā, ka Nometņu iela savulaik, vēl pagājušā gadsimta 30.gados, ir bijusi nozīmīga plašākas apkaimes tirdzniecības iela: šeit plašā izvēlē bija atrodamas visdažādākās amatnieku darbnīcas, ķīmiskās tīrītavas, krāsotavas un veļas mazgātavas, aptiekas, frizētavas, drogu un parfimērijas veikaliņi, grāmatu un rakstāmlietu veikali, konditorejas un maiznīcas, vīnu tirgotavas, pārtikas un koloniālpreču veikali, manufaktūras, elektrisko, foto un radio preču veikali, būvmateriālu, krāsu, rokdarbu un rotaļlietu veikali, puķu un augļu tirgotavas. Savukārt pašā ēkā Nometņu ielā 61 atradās Vilhelma Ķuzes saldumu speciālveikals.

Iecerēts, ka jaunā projekta pievilcību nākotnē papildinās plānotā Āgenskalna tirgus ēku un fasādes rekonstrukcija. Rīgas pašvaldības akciju sabiedrība «Rīgas Centrāltirgus» apstiprinājusi Āgenskalna tirgus darbība stratēģiju 2014.gadam, kas paredz šim mērķim piesaistīt Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) finanšu līdzfinansējumu. Stratēģija arī paredz Āgenskalna tirgu attīstīt kā nišas tirgu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu