Latvijā pirmajā ceturksnī ceturtais zemākais valsts parāda līmenis ES (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas valsts parāda apjoms 2014.gada pirmā ceturkšņa beigās bija 38,2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir ceturtais zemākais līmenis no visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, liecina ES statistikas biroja «Eurostat» apkopotā informācija.

Zemākais valsts parāda līmenis pirmā ceturkšņa beigās fiksēts Igaunijā - 10% no IKP, Bulgārijā tas sasniedzis 20,3% un Luksemburgā - 22,8%. Lietuvā valsts parāds bija 40,3% no IKP, kas ir sestais zemākais līmenis ES.

Savukārt augstākais valsts parāda līmenis pagājušajā ceturksnī reģistrēts Grieķijā - 174,1% no IKP, Itālijā - 135,6% un Portugālē - 132,9%.

Salīdzinājumā ar pērnā gada ceturto ceturksni valsts parāda īpatsvars palielinājies 19 ES dalībvalstīs, sešās valstīs tas samazinājies, bet vienā valstī - Igaunijā - parāda apjoms saglabājies nemainīgs.

Visstraujāk valsts parāda apjoms šajā periodā palielinājies Slovēnijā - par septiņiem procentpunktiem, Ungārijā - par pieciem procentpunktiem, kā arī Beļģijā un Portugālē - par 3,9 procentpunktiem, bet visstraujāk samazinājies Polijā - par 7,6 procentpunktiem, Vācijā - par 1,1 procentpunktu un Grieķijā - par vienu procentpunktu.

Latvijā valsts parāda apjoms šā gada pirmajā ceturksnī palielinājās par 0,2 procentpunktiem, bet Lietuvā - par 0,9 procentpunktiem.

Savukārt, salīdzinot ar 2013.gada pirmo ceturksni, valsts parāda īpatsvars šā gada pirmajā ceturksnī palielinājās 16 dalībvalstīs, bet desmit valstīs tika reģistrēts samazinājums.

Straujākais valsts parāda apjoma pieaugums tika reģistrēts Kiprā - par 24,6 procentpunktiem, Slovēnijā - par 23,9 procentpunktiem, Grieķijā - par 13,5 procentpunktiem un Horvātijā - par 9,9 procentpunktiem.

Tikmēr lielākais samazinājums fiksēts Polijā - par 7,7 procentpunktiem, Vācijā - par 3,2 procentpunktiem, Čehijā - par 2,2 procentpunktiem, Latvijā - par 1,4 procentpunktiem un Beļģijā - par 0,9 procentpunktiem.

Igaunijas valsts parāds gada griezumā palielinājies par 0,3 procentpunktiem, bet Lietuvas - samazinājies par 0,4 procentpunktiem.

Saskaņā ar «Eurostat» apkopoto informāciju Latvijas valsts parāds pirmā ceturkšņa beigās sasniedza 8,993 miljardus eiro.

ES kopumā valsts parāda īpatsvars pirmajā ceturksnī palielinājās līdz 88% no IKP, salīdzinot ar 87,2% 2013.gada ceturtajā ceturksnī. 2013.gada pirmajā ceturksnī ES valsts parāda līmenis bija 86,2% no IKP.

ES kopējais valsts parāds ir 11,57 biljoni (1012) eiro.

Savukārt eirozonā valsts parāda īpatsvars attiecībā pret IKP pirmajā ceturksnī veidoja 93,9%, salīdzinot ar 92,7% iepriekšējos trīs mēnešos un 92,5% pagājušā gada attiecīgajā ceturksnī.

Eirozonas valsts parāda apjoms pirmā ceturkšņa beigās sasniedza 9,055 biljoni (1012) eiro.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu