Pēc VID pārejas uz jauno ēku palielinājies neiznomāto telpu skaits (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Šā gada otrajā ceturksnī pieprasījums pēc biroju telpām Rīgā saglabājās gada pirmo triju mēnešu līmenī, nav notikušas arī nozīmīgas biroju nomas maksas izmaiņas, un salīdzinājumā ar gada sākumu vairākās biroju telpu kategorijās nedaudz palielinājies neiznomāto telpu īpatsvars, teikts «Latio» jaunākajā komercīpašumu tirgus pārskatā.

Brīvo telpu pieaugums daļēji saistīts ar Valsts ieņēmumu dienesta līdz šim nomāto telpu aptuveni 40 000 kvadrātmetru platībā atbrīvošanu pēc šīs valsts iestādes visu Rīgā izvietoto struktūru pāriešanas uz aprīlī ekspluatācijā nodoto jauno biroju ēku Talejas ielā 1, Mežaparkā. Tāpat ir atbrīvojušās un nav aizpildītas telpas vairākās citās Rīgas centra biroju ēkās, piemēram, ēkā 13.janvāra ielā 3, kurā atradās «GE Money Bank». Paredzams, ka pakāpeniski aizpildīsies kvalitatīvākās no nomnieku atstātajām platībām. Šis process veicinās sliktāku telpu atbrīvošanos.

Kopumā nomnieku rotācija salīdzinājumā ar iepriekšējā gada sākumu ir mazinājusies. Jaunas telpas visbiežāk tiek meklētas, ja uzņēmums paplašinās un esošais iznomātājs nevar piedāvāt nepieciešamās papildu platības.

Aktīvākie biroju telpu meklētāji gada otrajā ceturksnī bija IT jomas uzņēmumi, juridisko pakalpojumu sniedzēji, ar izglītību saistītas struktūras, kā arī sabiedriskās organizācijas.

Tāpat ka iepriekšējos periodos, lielākais pieprasījums ir pēc biroju telpām Rīgas aktīvajā centrā un kvalitatīvajās biroju ēkās Duntes, Skanstes ielas apkārtnē, kā arī tuvajā Pārdaugavā. Lielāko daļu pieprasījuma nodrošina uzņēmumi, kam nepieciešamas telpas platībā līdz 200 kvadrātmetriem. Patlaban nav daudz jaunu nomnieku, kam būtu nepieciešamas telpas 1000 un vairāk kvadrātmetru platībā.

A klases biroju telpu nomas maksas amplitūda, kādā notiek darījumi, 2014.gada 2.ceturksnī bija 13-16 eiro par kvadrātmetru mēnesī, B klases telpu - 8-13 eiro (Rīgas centrā - 10-13 eiro, Pārdaugavā un citur ārpus centra - 8-11 eiro) par kvadrātmetru mēnesī, bet C klases telpu - četri, astoņi eiro par kvadrātmetru mēnesī.

Neiznomāto telpu īpatsvars A klases biroju segmentā ir minimāls. 2012.gada vidū šis rādītājs bija ap 10%. B klases segmentā neiznomāto telpu apjoms dažādās Rīgas daļās atšķiras - pilsētas centrā brīvo platību īpatsvars ir mazāks par 10%, bet biroju ēkās Pārdaugavā un citur ārpus centra - ap 20%.

Būtisks biroju telpu piedāvājuma pieaugums tuvākajā laikā nav gaidāms. Var prognozēt, ka pēc jauna īpašnieka atrašanas gada laikā piedāvājumā varētu nonākt biroju telpas likvidējamās «Latvijas Krājbankas» bijušajā centrālajā ēkā Skanstes apkaimē. Drīzumā varētu tikt sākti arī vairāki jaunu biroju ēku būvniecības projekti, kas telpu piedāvājumu papildinātu par 15 000 - 20 000 kvadrātmetru, teikts pārskatā.

Aktīva jaunu biroju ēku būvniecība tuvākajā laikā tomēr nav gaidāma, jo attīstītāju plānus ierobežo gan banku finansējuma saņemšanas stingrie nosacījumi, gan arī nomas maksas līmenis, kas ir par zemu, lai nodrošinātu jaunu biroju ēku plānoto rentabilitāti. Ņemot vērā pašreizējās ar šādu projektu attīstību saistītās izmaksas, B klases biroju ēkas būvniecība būtu ekonomiski izdevīga, telpu nomas maksai sasniedzot 14 eiro par kvadrātmetru mēnesī, izsecinājuši «Latio».

Gaidāms, ka neliels nomas maksas pieaugums saglabāsies arī turpmāk, un prognozējams, ka līdz gada beigām A un B klases biroju nomas maksa vidēji palielināsies par 5%.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu