Latvenergo tarifu lieta: 2011.gadā akceptētie tarifi paliek spēkā (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/pfala

Spēkā stājies spriedums tā dēvētajā jauno «Latvenergo» tarifu lietā. Līdz ar to 2011.gadā akceptētie «Latvenergo» tarifi paliek spēkā.

Kā aģentūru LETA informēja Augstākās tiesas (AT) preses sekretāre Baiba Kataja, Administratīvo lietu departaments 4.jūlijā rīcības sēdē atteicies ierosināt kasācijas tiesvedību tā dēvētajā jauno «Latvenergo» tarifu lietā par Administratīvās apgabaltiesas 2014.gada 13.janvāra spriedumu.

Līdz ar to apgabaltiesas spriedums ir stājies likumīgā spēkā.

Jau ziņots, ka Administratīvā apgabaltiesa gada sākumā noraidīja vairāku pieteicēju prasību tā dēvētajā jauno «Latvenergo» tarifu lietā. Par šo spriedumu kasācijas sūdzību iesniedza Ilmārs Poikāns jeb Neo.

Kā ziņots, AT Senāts pērn 31.janvārī atcēla apgabaltiesas spriedumu, ar kuru tika atcelti 2011.gadā «Latvenergo» akceptētie tarifi, un nosūtīja lietu uz apgabaltiesu jaunai izskatīšanai. Senātā ar kasācijas sūdzību vērsās atbildētāji - Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) un «Latvenergo» -, apstrīdot Administratīvās apgabaltiesas pagājušā gada 25.jūnija spriedumu, ar kuru tika atcelts regulatora 2011.gada lēmums par jaunajiem elektroenerģijas tarifiem.

Apgabaltiesas spriedums arī paredzēja, ka līdz ar SPRK lēmuma Nr.40 atcelšanu spēku atgūst iepriekšējie «Latvenergo» tarifi.

Toreiz Senāts spriedumā bija norādījis, ka apgabaltiesa, atceļot lēmumu par tarifu atbilstību pilnā apjomā, ir izlēmusi arī par tādiem tarifiem, kuri neskar pieteicējus un kurus nav pārsūdzējušas personas, kas atbilstoši tiem norēķinās, un apgabaltiesas spriedumā nav atrodams pamatojums tam. Senāts spriedumā arī vērtēja apgabaltiesas secinājumus par mājsaimniecību lietotājiem noteiktajiem «starta» un «pamata» tarifiem.

Senāts ir norādījis, ka apgabaltiesa nav ņēmusi vērā to, kāds ir bijis pieteicēju mērķis, vēršoties tiesā, jo pēc būtības neviens nebija iebildis pret «starta» tarifa apmēru, bet gan pieteicēju iebildumi ir bijuši pret to, ka «pamata» tarifs ir augstāks par iepriekšējo tarifu. Iebildumi pret «starta» tarifu sniedzas tiktāl, ka pieteicēji uzskata - tie, kuri patērē vairāk elektroenerģijas un norēķinās arī pēc «pamata» tarifa, būs spiesti segt tās izmaksas, kuras nesedz «starta» tarifs.

Senāta ieskatā, nav pamata atzīt, ka to mājsaimniecību lietotāji, kuru elektroenerģijas patēriņš pārsniedz 1200 kilovatstundas (kWh) gadā, ir nevienlīdzīgā situācijā ar tām, kuru elektroenerģijas patēriņš tās nepārsniedz.

«Starta» tarifs tiek piemērots vienādi visiem mājsaimniecības lietotājiem par pirmajām 1200 kWh gadā. Apgabaltiesa arī pareizi secinājusi, ka uz «pamata» tarifa rēķina netiek segti zaudējumi, kurus rada «starta» tarifs, tos trešā persona sedz no citiem avotiem. Tāpēc nav pamata uzskatīt, ka lietotāji, kuri patērē vairāk elektroenerģijas, būtu diskriminēti.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu