Kazahstāna varētu aizliegt šprotu importu no Baltijas (69)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kazahstānā varētu aizliegt šprotu importu no Baltijas valstīm paaugstināta benzopirēna līmeņa dēļ, paziņoja Kazahstānas galvenais sanitārais inspektors Žandarbeks Bekšins.

Pievienots biedrības «Rīgas šprotes» viedoklis pēdējās divās rindkopās

«Ja runājam par aizliegumiem, tad pašlaik es izskatu materiālus par šprotēm no Baltijas valstīm, kurās atklāts paaugstināts kancerogēnās vielas benzopirēna līmenis. Burtiski tuvāko dienu laikā es pieņemšu lēmumu par šo atklājumu,» pirmdien laikrakstā «Megapolis» publicētā intervijā sacījis Kazahstānas Valsts patērētāju tiesību aizsardzības aģentūras priekšsēdētāja vietnieks.

Bekšins stāstīja, ka institūcija plāno pārbaudīt arī Kazahstānā pārdotā piena, sulas un sviesta sastāvu.

«Pašlaik esam gatavi noteikt piena dabīgumu, turklāt to darīsim pēc visiem rādītājiem: vai tas ir vārīts, atšķaidīts ar ūdeni un tā tālāk. Tāpat [tiks pārbaudīts arī] sulu dabīgums. Un vēl patērētājiem aktuāla izpēte, ko mēs plānojam, ir sviests. Ja paskatās veikalā uz šo produktu, tad ir ļoti liela cenu dažādība. Mēs vēlamies saprast, ar ko atšķiras sviests, teiksim, par 200 tengām (0,8 eiro) un 400 tengām (1,6 eiro) par paciņu,» klāstīja sanitārais inspektors.

Nesen Kazahstānā ir parādījusies iespēja pārbaudīt ģenētiski modificētu organismu (ĢMO) klātbūtni produktos, tostarp atklājot dažādus genomus pat termiski apstrādātā produkcijā.

Bekšins informēja, ka valstī atklāti 17 produktu ar ĢMO gadījumi, no kuriem četros gadījumos ĢMO saturs pārsniedzis pieļaujamo normu. Divos gadījumos ĢMO atklāti konservētos zirnīšos, kas ražoti Krievijā un Ungārijā.

Viņš norādīja, ka ārvalstu kompānijas ir informētas par iespējām pārbaudīt ĢMO klātbūtni Kazahstānā ievestā produkcijā, tādēļ, daudzas kompānijas pārveido pat ražošanas līnijas, lai ražotu Kazahstānai piegādājamās partijas, «tādēļ esam panākuši paaugstinātas kvalitātes produkciju Kazahstānas patērētājiem».

Kā atzina biedrības «Rīgas šprotes» vadītājs Imants Cīrulis, ne šprotu ražotāji, ne arī Pārtikas un veterinārais dienests pagaidām nav informēti par tirdzniecības aizliegumu, tomēr katras valsts tiesības ir pastiprināti kontrolēt to vai citu produktu.

«Nav zināms, vai aizliegums varētu atteikties tieši uz Latvijas šprotēm. Iespējams, šīs aktivitātes saistītas ar Kazahstānas atrašanos vienotā muitas ūnijā ar Krieviju un Baltkrieviju, kur arī pastiprināti kontrolē mūsu produkciju. Tomēr jāatzīst, ka patlaban nav nekādu problēmu ar šprotu noietu minētajās valstīs. Tāpat Kazahstānas uzņēmēji turpina ražot savas šprotes, iepērkot brētliņas no Latvijas zvejniekiem,» sacīja Cīrulis.

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu