Vilks: Nedz šī valdība, nedz FM nerosinās celt nodokļus (59)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Nedz šī valdība, nedz Finanšu ministrija (FM) šīs valdības pilnvaru laikā nerosina un nerosinās nodokļu likmju palielināšanu, uzsver finanšu ministrs Andris Vilks (V), atsaucoties uz savu šodien publicēto viedokļu rakstu laikrakstā «Latvijas Avīze».

«Vienmēr esmu uzsvēris, ka papildus no valsts budžeta ieņēmumus dažādu valdības prioritāšu finansēšanai ir iespējams rast ar konsekventāku un rezultatīvāku ēnu ekonomikas apkarošanu. Šogad ēnu ekonomikas apkarošanas pētījuma «Ēnu ekonomikas dinamika Latvijā un Baltijas valstīs» rezultāti norāda uz to, ka ir nepieciešams ne tikai Valsts ieņēmumu dienesta, bet visu atbildīgo pušu krietni intensīvāks un neatlaidīgāks darbs, cīņu ar ēnu ekonomiku nosakot par prioritāti. Nedrīkstam atslābt ne mirkli arī turpmāk,» skaidro Vilks.

Ministrs norāda, ka ēnu ekonomikas apkarošana ir komplekss pasākums, kurā ir jāiesaistās visām pusēm, sekmīgāk izmeklējot noziegumus, padarot efektīvāku tiesu sistēmu, mazinot nelegālo nodarbinātību, rezultatīvāk apkarojot korupciju, kā arī pastiprinot atbildību par izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Tāpat ir ļoti būtiski sekmēt sabiedrības un uzņēmēju

attieksmes maiņu par godprātīgu nodokļu nomaksu,

jo pēdējos gados ir samazināts gan pievienotās vērtības nodoklis, gan darbaspēka nodokļi, akcentē Vilks.

«Nodokļu sloga un kopējo valsts budžeta ieņēmumu samazināšanās ir viens no būtiskākajiem Latvijas fiskālās politikas izaicinājumiem, tāpēc jau tuvākajā nākotnē politiķiem, kuri tiks ievēlēti 12.Saeimā, būs nepieciešams izšķirties, ar kādām metodēm risināt šo problēmu. Budžeta pieprasījumi ar katru gadu tikai palielinās, jo ir saprotamas iedzīvotāju prasības celt labklājības līmeni valstī. Tādējādi nozaru ministriju pieprasījumi pēc papildu līdzekļiem no valsts budžeta tikai pieaugs,» uzsver Vilks.

Latvijas

ekonomika patlaban attīstās stabili

un sabalansēti, tāpēc tāpat būs jāturpina FM jau pagājušajā gadā sāktie pasākumi ienākumu nevienlīdzības mazināšanai sabiedrībā, lai līdzsvarotu nodokļu slogu dažādām iedzīvotāju grupām, norāda ministrs.

«Atkārtoti uzsveru, ka pašlaik FM pat neizskata priekšlikumu par nodokļu likmju izmaiņām mūsu valstī. Vēlreiz ir svarīgi norādīt, ka šī valdība vispār nerosinās nodokļu pārskatīšanu. Tāpēc jau tagad ir ļoti svarīgi sākt publisku diskusiju, uzklausot arī uzņēmēju organizāciju viedokļus - kādu ceļu Latvija ir gatava iet, domājot par nodokļu slogu, valsts prioritāšu nodrošināšanu un labklājības celšanu,» piebilst Vilks.

Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu