Rīgas dome «Rīgas satiksmei» atkal «iešķiebs» 5 miljonus eiro (26)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Veicot grozījumus Rīgas domes 2014.gada budžetā, dotāciju pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» pavasarī palielinās par 4,8 miljoniem eiro. «Rīgas satiksmes» preses sekretārs Viktors Zaķis skaidroja, ka dotācijas palielinājums pagaidām nav saistīts ar janvārī notikušajām biļešu cenu izmaiņām. Papildus finansējums pieprasīts, jo sākotnēji 2014.gada budžetā prasītā dotācija «Rīgas satiksmei» nav piešķirta pilnā apjomā.

Pagaidām gan nav skaidrs, vai, piešķirot papildu finansējumu «Rīgas satiksmei», nāksies palielināt Rīgas domes budžeta deficītu, vai šim nolūkam būs iespējams novirzīt naudu, kas pārsniedz pašvaldības budžeta ieņēmumu plānus. Priekšlikumus pašvaldības 2014.gada budžeta grozījumiem iesniegušas visas Rīgas domes struktūrvienības, un to priekšlikumi tiks vērtēti pašvaldības Budžeta komisijā 30.aprīlī. Tad arī tiks vērtētas iespējas palielināt tēriņus un lemts par to, kur ņemt papildu līdzekļus.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) aģentūrai LETA sacīja, ka «Rīgas satiksmes» dotācija tiks papildināta arī rudenī, kad būs pagājuši deviņi mēneši un kļūs skaidrāks, kādu ietekmi uz uzņēmumu atstājušas biļešu cenu izmaiņas.

«»Rīgas satiksme» pašreiz nevar eventuāli pateikt, cik liels uz gada beigām būs caurums [uzņēmuma budžetā], jo, no vienas puses, ir skaidrs, ka ieņēmumi ir mazāki, jo cenas ir mazākas, bet, no otras puses, ir pieaudzis pasažieru skaits, kas maksā pilnu cenu par biļeti. Skaidrs, ka caurums būs, bet pašlaik neviens nevar pateikt, cik liels tas būs. Spriest par rezultātiem pat pēc diviem mēnešiem ir diezgan grūti, bet mēs redzam, ka ir diezgan cerīga tendence. To, kāds būs rezultāts pēc 12 mēnešiem, mēs redzēsim pēc 12 mēnešiem,» skaidroja Ušakovs.

Iepriekš izskanējušo informāciju, ka biļešu cenu izmaiņas Rīgas domei varētu izmaksāt daudz vairāk, nekā sākotnēji plānots, un iztrūkums no plānotajiem četriem miljoniem eiro varētu sasniegt desmit miljonus eiro, Ušakovs vērtēja kā «absolūti virtuālu ciparu», kas ir viena konkrēta departamenta darbinieka viedoklis.

Kā ziņots, «Rīgas satiksme» pērn decembrī aplēsusi, ka neiegūtie ieņēmumi par Rīgas domes noteiktajām atlaidēm varētu sasniegt 109 miljonus eiro, bet uzņēmumam no pašvaldības budžeta 2014.gadā pagaidām tika piešķirti tikai 80,5 miljoni eiro. «Rīgas satiksmes» sākotnējā prognoze gan balstīta uz pieņēmumu, ka Rīgas dome ieviesīs tā sauktās «rīdzinieku biļetes», liekot Rīgā nedeklarētajiem iedzīvotājiem maksāt par biļeti 1,20 eiro, kas atbilstot viena brauciena pašizmaksai, bet rīdziniekiem piemērojot 50% atlaides.

Februāra sākumā Rīgas dome apņēmusies visu gadu visiem pasažieriem saglabāt vienādi zemas cenas ar nosacījumu, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izstrādās grozījumus Pašvaldību likumā, nosakot galvaspilsētas funkcijas, tostarp sabiedriskā transporta nodrošināšanu, un mehānismus to finansēšanai no valsts budžeta.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu