VID izstrādājis stratēģiskos mērķus 2014.-2016.gadam (29)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) izstrādājis četrus galvenos stratēģiskos mērķus 2014.-2016.gadam, žurnālistus informēja VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone. Pirmais mērķis ir īstenot nodokļu maksātāju un muitas klientu saistību izpildes uzvedībai atbilstošu rīcību valsts budžeta ieņēmumu iekasēšanas un Eiropas Savienības (ES) finanšu interešu aizsardzības efektīvai nodrošināšanai.

«Vienkāršāk sakot, mērķis ir katru nodokļu maksātāju apkalpot pēc tā, kā viņš maksā nodokļus. Ja nodokļu maksātājs tos nevēlas maksāt, tad VID pret to vērsīsies ar represīvām metodēm. Ja nodokļi tiek maksāti apzinīgi, tad šādam klientam VID izrādīs vislielāko pretimnākšanu,» skaidroja Pētersone.

Otrs VID stratēģiskais mērķis ir nodrošināt sabiedrības aizsardzību, drošību un drošumu, veicot efektīvus muitas kontroles pasākumus.

Trešais stratēģiskais mērķis ir nodrošināt noziedzīgu nodarījumu apkarošanu valsts ieņēmumu un muitas lietu jomā, samazinot nodokļu krāpšanu un kontrabandu.

Savukārt ceturtais stratēģiskais mērķis ir paaugstināt VID resursu izmantošanas efektivitāti un lietderību.

Pirmā stratēģiskā mērķa sasniegšanai paredzēts pilnveidot nodokļu maksātāju un muitas klientu apkalpošanu, īpaši attīstot elektroniskos pakalpojumus, pašapkalpošanos. Tāpat paredzēta nodokļu iekasēšanas uzlabošana, panākot ātrāku konstatēto nodokļu zudumu novēršanu.

«Jau šogad plānots izstrādāt metodoloģiju, kā aprēķināt nodokļu zudumus. Izstrādē sadarbojamies gan ar zinātniekiem un statistiķiem, gan arī ņemam vērā ārvalstu pieredzi. Šogad nolēmām aprēķināt nodokļu plaisu pievienotās vērtības, akcīzes un algas nodokļiem, lai varētu pārbaudīt, vai metodoloģija strādā,» skaidroja Pētersone.

Paredzēta arī muitas procesu pilnveidošana uzņēmējdarbības veicināšanai, neradot liekus šķēršļus un prasības līdzsvarojot atbilstoši klienta darbībai, preventīvo pasākumu veikšana, lai panāktu pārskatu iesniegšanas un aprēķināto nodokļu samaksas disciplīnas uzlabošanos un nereģistrētās saimnieciskās darbības samazināšanos, mērķtiecīga kontrolējošo un saimniecisko darbību ierobežojošo pasākumu īstenošana, lai neizkropļotu godīgu konkurenci uzņēmējdarbībā, piedziņas procesa pilnveidošana, lai panāktu tā efektivitātes paaugstināšanos, un vienotas administratīvās prakses veicināšana, lai panāktu tiesību normu vienādu piemērošanu.

Otrā stratēģiskā mērķa sasniegšanai paredzēta muitas risku vadības sistēmas pilnveidošana mērķtiecīgu un rezultatīvu uzraudzības un kontroles pasākumu veikšanai sabiedrības aizsardzības nodrošināšanai, muitas kontroles metožu pilnveidošana, lai novērstu muitas noteikumu pārkāpumus un it īpaši ierobežotu akcīzes preču nelegālu pārvietošanu pāri muitas robežai.

Tāpat paredzēta Baltijas valstu kravu skeneru savstarpējās sasaistes nodrošināšana, izveidojot vienotu datu bāzi skenēto attēlu apstrādei un analīzei un Baltijas valstu muitas mācību tīkla izveide.

Trešā stratēģiskā mērķa sasniegšanai paredzēta jaunu, efektīvāku metožu ieviešana noziedzīgu nodarījumu atklāšanā un novēršanā, tostarp saistībā ar noziedzīgiem nodarījumiem aplokšņu algu izmaksu jomā. «Šajā ziņā iniciēsim vairākus grozījumus likumos, jo patlaban bijība pret liela apjoma aplokšņu algu izmaksāšanu nav pietiekama,» sacīja Pētersone.

Tāpat paredzēta vienotas akcīzes preču nelikumīgā tirgus īpatsvara un apjoma aprēķināšanas metodes izstrāde sadarbībā ar citām tiesībaizsardzības iestādēm un nozaru asociāciju pārstāvjiem, aktīva iesaistīšanās Nacionālā kriminālizlūkošanas modeļa un organizētās noziedzības apkarošanas plāna izstrādē un ieviešanā, piedalīšanās Eiropas daudznozaru platformas cīņai pret noziedzības draudiem darbībā, organizētās noziedzības monitoringa metodikas izstrādāšana Organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas plāna 2014.-2016.gadam īstenošanas gaitā, tiesībsargājošo iestāžu sadarbības mehānisma izveides koordinēšana cīņas pret akcīzes preču nelikumīgu apriti Latvijā aktivizēšanai.

Stratēģiskā mērķa sasniegšanai paredzēta arī VID iekšējās drošības sistēmas pilnveidošana un kapacitātes stiprināšana, lai mazinātu korupcijas riskus VID.

Ceturtā mērķa sasniegšanai tiks strādāts pie VID piešķirto finanšu līdzekļu efektīvas izmantošanas kontroles, darbinieku apmācības sistēmas pilnveidošanas, karjeras izaugsmes un motivējošas atalgojuma sistēmas izveides, muitas kontroles punktu infrastruktūras un tehniskā aprīkojuma modernizācijas un daudziem citiem jautājumiem.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu