Vairāk nekā puse iedzīvotāju nestrādā apgūtajā profesijā (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju pašreizējās darba vietas specifika nav atbilstoša iepriekš iegūtajai izglītībai, liecina speciālistu darba portāla «Cvmarket.lv» veiktais pētījums.

Pētījumā atklāts, ka 59% Latvijas iedzīvotāju nestrādā apgūtajā profesijā. Turpretī nozarē, kura cieši saistīta ar iegūto izglītību, strādā mazāk nekā puse - 41%.

69% aptaujāto ir apmierināti ar savas profesijas izvēli, bet 91% respondentu uz jautājumu, vai kādreiz esat domājuši par strādāšanu citā nozarē, atbildējuši apstiprinoši. Savukārt 9% par darba vietas maiņu nav domājuši.

«Pētījuma dati liecina, ka vairums cilvēku nestrādā sfērā, ko iepriekš apguvuši mācību iestādē. Tomēr tas nav akmens izglītības sistēmas dārziņā, bet vairāk ekonomiskās krīzes radītās sekas,» stāsta «Cvmarket.lv» mārketinga menedžere Inga Daliba.

Tomēr, arī uz jautājumu, vai reālā situācija profesijā atbilst savulaik iegūtajām teorētiskajām zināšanām, puse respondentu atbildēja negatīvi.

26% aptaujāto visbiežāk mainījuši darba sfēru, jo nav saņēmuši atbilstošu atalgojumu. 21% atzina, ka darba tirgū ir bijis maz pieejamu vakanču konkrētajā nozarē, bet 18% pašreizējā nozarē saskatīja lielākas karjeras izaugsmes iespējas. 9% respondentu, reāli sākot darbu, saprata, ka šāda nozares specifika nav domāta viņiem.

Savukārt 73% Latvijas iedzīvotāju pieļauj domu, ka varētu atgriezties jomā, kas iepriekš apgūta izglītības iestādē, bet 27% ir apmierināti ar esošo situāciju un neko mainīt negrasās.

Aptaujā piedalījās 71% sieviešu un 29% vīriešu vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Vairākumam respondentu - 61% - ir iegūta augstākā izglītība, 19% ir vidējā profesionālā un 12% iegūta vidējā izglītība.

Speciālistu darba portāls «cvmarket.lv» aptauju veica no 2014.gada 7.aprīļa līdz 22.aprīlim, virtuālajā vidē aptaujājot 900 interneta lietotājus.

Kā liecina «Firmas.lv» informācija, Igaunijas personālatlases uzņēmuma «CV Keskus OU Latvia» filiāle, kas darbojas ar zīmolu «CV Market Latvia», dibināta 2010.gadā. Uzņēmuma apgrozījums 2012.gadā bija 74 119 eiro. «CV Keskus OU Latvia filiāle» 2012.gadā cietusi zaudējumus 130 947 eiro apmērā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu