Krievija piedāvā ES un Ukrainai rīkot sarunas par gāzes piegādēm (13)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievija trešdien piedāvāja pirmdien Maskavā rīkot trīspusējās sarunas ar Eiropas Savienību (ES) un Ukrainu par gāzes piegādēm Eiropai.

Krievija tādu ierosinājumu izteica ES enerģētikas komisāram Ginteram Etingeram, vēstīja ziņu aģentūra «Interfax», atsaucoties uz Krievijas Enerģētikas ministrijas preses pārstāvi.

«Tomēr mēs esam gatavi runāt par savu partneru ierosinājumiem par tikšanās vietu un laiku,» viņš norādīja.

Eiropas Komisija trešdien paziņoja, ka nevar apstiprināt, vai sarunas notiks 28.aprīlī.

Ierosinājums pausts pēc tam, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins 10.aprīlī nosūtīja 18 Eiropas dalībvalstu līderiem vēstuli, kurā aicināja nekavējoties sākt sarunas un brīdināja, ka Krievija apturēs gāzes piegādes Ukrainai, ja Eiropa nepalīdzēs samaksāt tās parādu par gāzes piegādēm 2,2 miljardu ASV dolāru (1,6 miljardu eiro) vērtībā.

ES pagājušajā nedēļā pieņēma sarunu piedāvājumu, brīdinot Krieviju, ka tās uzticamība kā gāzes piegādātājam ir apdraudēta.

Putins pagājušajā nedēļā deva Ukrainai vienu mēnesi laika samaksāt gāzes parādu, brīdinot, ka pēc tam Krievija varētu pieprasīt no Ukrainas priekšapmaksu par gāzes piegādēm.

Caur Ukrainas gāzesvadiem iziet 65 miljardi no 133 miljardiem kubikmetru gāzes, ko ik gadu izmanto 28 ES dalībvalstis, liecina bloka dati.

Eiropas Komisija norādīja, ka Etingers ceturtdien Bratislavā tiksies ar Ukrainas un Slovākijas enerģētikas ministriem, lai pabeigtu vienošanos par gāzes piegādēm no Eiropas uz Ukrainu, tādējādi samazinot tās atkarību no Krievijas.

Etingers sacīja, ka tāda «pretējā plūsma» Ukrainai līdz gada beigām ļautu saņemt astoņus miljardus kubikmetru gāzes caur Slovākiju.

Gāze varētu būt pieejama arī caur Polijas un Ungārijas cauruļvadiem.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu