Dabasgāzes cenas samazināšana uz «Latvenergo» neattiecas (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Elektroenerģijas ražošanas atbalsta noteikšanas formulās iekļautais dabasgāzes cenas kritērijs un vakar valdībā noteiktās atbalsta regulējuma izmaiņas attiecas uz tiem elektroenerģijas ražotājiem, kuriem ar valsts atbalstu saražoto elektroenerģiju iepērk publiskais tirgotājs un uzstādītā elektriskā jauda nepārsniedz četrus megavatus (MW), skaidroja uzņēmumā AS «Latvenergo».

Tas attiecoties gan uz atjaunojamo resursu, gan fosilo resursu koģenerācijas stacijām.

Uzņēmumā arī norāda, ka «Latvenergo» elektrostacijās, kuras saņem valsts atbalstu, uzstādītā elektriskā jauda pārsniedz četrus megavatus (MW) un saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu grozījumiem kopš 2013.gada 16.augusta tie nesaņem atbalstu par saražoto elektroenerģijas vienību, kas kompensētu izdevumus par patērēto dabasgāzi elektroenerģijas ražošanai.

«Latvenergo» stacijas saražoto elektroenerģiju pārdod biržā un patlaban atbalstu saņem par stacijā uzstādīto elektrisko jaudu.

Kā ziņots, nolūkā nodrošināt obligātā iepirkuma izmaksu nepalielināšanos neprognozējamā dabasgāzes tirdzniecības tarifa pieauguma rezultātā valdība paredzēja ierobežot obligātā iepirkuma cenas noteikšanas formulās iekļautās komponentes, proti, dabasgāzes cenas mainību.

Valdība šīs komponentes maksimālo robežvērtību fiksēja 2014.gada marta dabasgāzes tirdzniecības tarifa līmenī 277,46 eiro uz 1000 normālkubikmetru (eiro/tūkst.n.m3).

Kā skaidro Ekonomikas ministrijā, obligātā iepirkuma komponentes (OIK) izmaiņas ietekmējot vairāki faktori un viens no ietekmējošajiem faktoriem ir dabasgāzes cena. Latvijā tā tiek rēķināta atbilstoši iepriekšējo deviņu mēnešu mazuta un dīzeļdegvielas kotācijai. Rūpnieciskajiem klientiem dabasgāzes tarifi tiek noteikti katru mēnesi atbilstoši dabasgāzes tirdzniecības cenai. Pēdējos divus gadus dabasgāzes tirdzniecības tarifs ir pakāpeniski pieaudzis, taču, sākot ar 2013.gada februāri, ir vērojams neliels cenas kritums.

Sabiedrības ar ierobežotu atbildību «Ekodoma» 2013.gadā veiktajā pētījumā secināts, ka OIK formulu pamatotības izvērtējums rāda, ka pašreizējā atbalsta piesaiste dabasgāzes cenai biomasas un biogāzes koģenerācijas stacijām nav pamatota.

Elektroenerģijas obligātā iepirkuma cena esot balstīta uz cenu formulu. Viens no cenu formulas elementiem ir piesaiste regulatora apstiprinātajam dabasgāzes tirdzniecības gala tarifam bez pievienotās vērtības nodokļa, kas mainās katru mēnesi, un tā ir atkarīga no dabasgāzes tirdzniecības cenas līmeņa.

Ministrijā skaidro, ka dabasgāzes tirdzniecības cena - 277,46 EUR/tūkst.n.m3 (195 lati/tūkst.n.m3) - ir apstiprināta saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2008.gada 24.jūlija lēmumu.

Samazinoties dabasgāzes tirdzniecības cenai, pastarpināti samazinās arī obligātā iepirkuma ietvaros iepirktās elektroenerģijas cena, ko saņem komersanti, kuri ieguvuši tiesības pārdot saražoto elektroenerģiju obligātajā iepirkumā vai saņemt garantēto maksu par stacijā uzstādīto elektrisko jaudu. Tas ir tāpēc, ka cenu noteikšanas formulās kā viens no mainīgajiem lielumiem ir dabasgāzes tirdzniecības tarifs, kura līmenis tieši atkarīgs no dabasgāzes tirdzniecības cenas izmaiņām, skaidro ministrijā.

Tāpat tiek norādīts, ka obligātajā iepirkumā iepirktās elektroenerģijas cenu aprēķināšanas formulās iekļautās dabasgāzes cenas komponentes fiksēšana 2014.gada marta dabasgāzes tirdzniecības tarifa līmenī Latvijas elektroenerģijas ražotājiem nozīmētu maksimālās dabasgāzes tirdzniecības gala tarifa robežas noteikšanu, kas ierobežotu elektroenerģijas ražotājiem sniegtā atbalsta pieaugumu, nodrošinot skaidrību investoriem. Papildus ierosinātie grozījumi novērsīs risku neprognozētam elektroenerģijas kopējās cenas pieaugumam visiem lietotājiem, ņemot vērā, ka izmaksas sedz visi elektroenerģijas galalietotāji.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu