Reģistrēto dzīvokļu pirkšanas darījumu skaits sarucis par 10%

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Salīdzinot Zemesgrāmatā reģistrēto dzīvokļu pārdošanas darījumu skaitu 2014.gada pirmajā ceturksnī ar darījumu skaitu 2013.gada pirmajā ceturksnī, reģistrēto darījumu skaita pieaugums ir 8,4%. Taču, salīdzinot vidējo reģistrēto darījumu skaitu 2014.gada pirmajos mēnešos ar darījumu skaitu 2013.gada beigās, tas ir samazinājies par 10,3%, teikts nekustamo īpašumu kompānijas «Ober-Haus» mājokļu tirgus pārskatā.

Pēc «Ober-Haus» speciālistu domām, tas saistīts ar eiro ieviešanu. Liela daļa klientu steidza iegādāties īpašumus vai noslēgt darījumus vēl pirms nacionālā maksāšanas līdzekļa nomaiņas, baidoties, ka līdz ar eiro ieviešanu mainīsies arī nekustamā īpašuma cenas.

Pēc Zemesgrāmatas datiem 2014.gada pirmajā ceturksnī vidējais Rīgā reģistrēto dzīvokļu pārdošanas darījumu skaits sasniedz 752 darījumus mēnesī.

Pirmajā ceturksnī interese par nekustamā īpašuma iegādi gan Rīgas klusajā centrā, gan aktīvajā centrā ir augsta, teikts pārskatā. Janvārī bija liela aktivitāte no Krievijas klientu puses, kas izmantoja savā valstī esošās brīvdienas un svētku laiku, lai to lietderīgi pavadītu Latvijā. Palielinājusies interese no Ukrainas iedzīvotāju puses, kas saistīta ar nestabilo situāciju viņu valstī.

Kā novēroja «Ober-Haus» speciālisti, tad, ņemot vērā Krievijas rubļa vērtības samazināšanos un informāciju par iespējamām izmaiņām termiņzturēšanās atļauju piešķiršanas nosacījumos, nerezidenti steidz izvērtēt esošos īpašumu piedāvājumus, ar mērķi paspēt iegādāties īpašumu līdz paredzamajām izmaiņām.

Taču šo klientu prasībām atbilstošs piedāvājums turpina sarukt, norāda «Ober-Haus», skaidrojot, ka dzīvokļiem jābūt ar pilnu, augstvērtīgu apdari un vēlams ar iebūvētu virtuvi un mēbelētiem, jo nereti mērķis iegādātajam īpašumam ir to pēc iespējas izdevīgāk izīrēt.

Vietējie pircēji nemainīgi izrāda interesi par nelieliem divu līdz trīs istabu dzīvokļiem centrā cenu kategorijā līdz 70 000 eiro vai trīs līdz četru istabu dzīvokļiem cenu kategorijā vidēji līdz 120 000 eiro.

Pārskatā teikts, ka būtiskākie kritēriji dzīvokļu izvēlē ir neliela kvadratūra - 60 līdz 90 kvadrātmetri, apsaimniekošanas maksa, apkures veids, bezmaksas autostāvvietas iespēja, kā arī vēl joprojām noteicošs faktors izvēloties īpašumu ir tam, vai mājai pieguļošais zemes gabals ir īpašumā kā domājamā daļa vai tiek nomāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu