Ražotāju cenas rūpniecībā martā samazinājušās par 0,2%; gada laikā pieaugums par 0,6%

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

2014.gada martā salīdzinājumā ar februāri ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā samazinājušās par 0,2%, bet, salīdzinot ar pagājušā gada martu, kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 0,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai samazinājās par 0,2%, bet eksportētajai - par 0,1%. Tajā skaitā eksportam uz eiro zonas valstīm cenas palielinājās par 0,2%, bet eksportam uz ārpus eiro zonas valstīm - samazinājās par 0,3%.

Ražotāju cenu pārmaiņas mēneša laikā visvairāk ietekmēja cenu samazinājums datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā un pārtikas produktu ražošanā, kā arī cenu kāpums koksnes un koka izstrādājumu, izņemot mēbeles, ražošanā.

Martā, salīdzinot ar pagājušā gada martu, kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 0,6%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai ražotāju cenas pieauga par 0,5%, bet eksportētajai produkcijai - par 0,8%.

Lielākā paaugstinošā ietekme bija cenu kāpumam koksnes un koka izstrādājumu, izņemot mēbeles, ražošanā (par 0,93 procentpunktiem) un elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 0,3 procentpunktiem).

Savukārt lielākā pazeminošā ietekme bija cenu samazinājumam datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (par 0,46 procentpunktiem) un ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā (par 0,15 procentpunktiem).

Šogad informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedz vairāk nekā 660 uzņēmumi, kas indeksa aprēķiniem katru mēnesi CSP paziņo ap 3100 cenu, no tām 1600 par vietējā tirgū un 1500 par eksporta tirgos realizēto produkciju un rūpnieciskajiem pakalpojumiem.

Jau ziņots, ka 2014.gada februārī salīdzinājumā ar janvāri ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā palielinājušās par 0,1%, bet salīdzinājumā ar 2013.gada februāri tās auga par 1%.

Ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai februārī samazinājās par 0,3%, bet eksportētajai pieauga par 0,5%, tajā skaitā eksportam uz eirozonas valstīm pieaugums bija par 0,2% un eksportam uz valstīm ārpus eirozonas - par 0,7%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu