Var pieteikties kompensācijām par saimnieciskās darbības ierobežojumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Šogad kompensācijām par saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās var pieteikties līdz 15.maijam, informēja Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP).

Kompensācijām var pieteikties zemes īpašnieki, kuru zemesgabali atrodas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā vai mikroliegumā, kas nav Eiropas nozīmes aizsargājama dabas teritorija («Natura 2000»).

DAP skaidro, ka gadījumā, ja zemesgabalā atrodas mikroliegums vai dabas piemineklis, kurš pats par sevi nav «Natura 2000» teritorija, bet atrodas kādā no «Natura 2000» teritorijām - dabas parkā, dabas liegumā, nacionālajā parkā, dabas rezervātā, aizsargājamo ainavu apvidū -, DAP jāpiesaka tā platība, kas atrodas mikroliegumā vai dabas piemineklī, bet Lauku atbalsta dienestā (LAD) var pieteikt platību, kas atrodas īpaši aizsargājamās dabas teritorijās ārpus mikrolieguma vai dabas pieminekļa teritorijas.

Savukārt, ja zemesgabals, kur ir mežs, atrodas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, kas ir «Natura 2000» teritorija, zemes īpašniekam līdz šā gada 15.maijam jāpiesakās LAD atbalsta pasākumam «Natura 2000» maksājumi meža īpašniekiem.

Jau ziņots, ka pagājušajā gadā DAP saņēmusi kopumā 150 iesniegumus no zemes īpašniekiem saistībā ar kompensāciju piešķiršanu par saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās.

78 gadījumos pieņemti lēmumi par atteikumu piešķirt kompensāciju, savukārt 55 gadījumos pieņemti lēmumi par kompensācijas piešķiršanu.

Kompensācijas ir izmaksātas visiem zemes īpašniekiem, par kuriem pieņemts lēmums izmaksāt kompensācijas. Jau pagājušajā gadā 40 īpašniekiem (par 37 lēmumiem) izmaksāti kopumā 18 356 eiro, bet šogad 20 īpašniekiem par 18 lēmumiem izmaksāti 7913 eiro. Pēdējās izmaksas notika marta sākumā.

Lielākā izmaksātā summa ir 4694 eiro, ko saņēmusi juridiska personai, mazākā - 4,30 eiro fiziskai personai. Teritorijas, par kurām izmaksātas kompensācijas, ir vidēji 2-6 hektārus lielas. Mazākā platība, par kuru izmaksāta kompensācija, ir 0,1 hektārs, lielākā - 29,9 hektāri.

Saskaņā ar likumu ir iespējami četri kompensāciju veidi: par lauksaimnieciskās vai mežsaimnieciskās darbības ierobežojumiem aizsargājamās teritorijās, ko piešķir ikgadēja atbalsta maksājuma veidā, ir paredzēts ikgadējs atbalsta maksājums par saimnieciskās darbības ierobežojumiem Eiropas nozīmes aizsargājamās dabas teritorijās («Natura 2000»), kā arī ikgadējs atbalsta maksājums par saimnieciskās darbības ierobežojumiem mikroliegumos. Bet dabas rezervātā vai citas aizsargājamās teritorijas dabas rezervāta, stingrā režīma vai regulējamā režīma zonā neapbūvētai zemei kā kompensācijas veidu var piemērot zemes atpirkšanu.

Piešķiramās kompensācijas apmērs ir atkarīgs no īpaši aizsargājamā dabas teritorijā vai mikroliegumā noteiktā saimnieciskās darbības ierobežojuma veida.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu