Valdība ceļiem un tiltiem vēl nepiešķir prasītos 8 miljonus (34)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zilgma Kukle / LETA

Valdība šodien neatbalstīja Satiksmes ministrijas priekšlikumu piešķirt papildu ceļu un tiltu stāvokļa uzlabošanai 7,9 miljonus eiro. Ministri pēc divām līdz trīs nedēļām gaida precizētu ministrijas informatīvo ziņojumu.

Finanšu ministrija nepiekrita, ka finansējums tiek ņemts no programmas «Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem», jo, pēc finanšu ministra Andra Vilka (V) domām, ar šiem līdzekļiem ir jārīkojas ļoti uzmanīgi. Viņš skaidroja, ka ir jāņem vērā notikumu attīstība Ukrainā, kas var ietekmēt arī Latvijas ekonomiku.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V) gan emocionālā uzrunā ministriem skaidroja, ka šī ir investīcija Latvijas infrastruktūrā, lai zemnieki var turpināt strādāt, bet lauku iedzīvotāji - nokļūt darbā un skolās. Tomēr tas valdības lēmumu nemainīja.

Kā ziņots, Satiksmes ministrija valdībā šodien papildus pieprasīja 7,9 miljonus eiro ceļu un tiltu stāvokļa uzlabošanai, īpašu uzmanību pievēršot vietējo ceļu un tiltu stāvoklim.

Šajā pavasarī pēc siltās ziemas īpaši slikts stāvoklis fiksēts uz vietējiem ceļiem, tāpēc to stāvokļa uzlabošanai pieprasīti trīs miljoni eiro. Turklāt vēl papildus tiem tiks novirzīti septiņi miljoni eiro, kurus izdevies ietaupīt uz bedrīšu remontu rēķina, jo to šogad esot aptuveni divas reizes mazāk nekā pērn.

1,9 miljonus eiro savukārt pieprasīti neatliekamu tiltu remontu vajadzībām. Līdzekļi paredzēti astoņu tiltu sakārtošanai un projektēšanas darbu sākšanai 15 tiltiem. Savukārt vēl papildu trīs miljoni eiro tiek prasīti, lai varētu veikt nepieciešamos ikdienas uzturēšanas pasākumus vēl 163 tiltiem.

Finanšu līdzekļi tiek prasīti šogad, jo šī gada budžeta veidošanas periodā vēl nebija pabeigts apsekojums par tiltu stāvokli Latvijā. Tā kā situācija esot kritiska, tad nolemts līdzekļus papildus prasīt tagad, lai šogad jau varētu sākt konkrētus remontdarbus. Ja līdzekļi netikšot piešķirti, tas nozīmēšot, ka darbi tiks atlikti uz 2015.gadu, un tas savukārt nozīmējot, ka konkrēto tiltu sakārtošanai vajadzēs vēl vairāk resursu. Turklāt uz vairākiem tiltiem nāksies ierobežot satiksmi. Patlaban tādi jau esot 54 tilti, pērn - 42.

Tiltu savešanai normālā stāvoklī būtu nepieciešami 113 miljoni eiro septiņu gadu periodam. Tas ļaušot vairāk nekā uz pusi samazināt sliktā un ļoti sliktā stāvoklī esošo tiltu skaitu valsts autoceļu tīklā.

Kā ziņots, 2014.-2016.gada apstiprinātās budžeta iespējas paredz šogad savest kārtībā četrus tiltus par 2,44 miljoniem eiro, nākamgad - 20 tiltus par 7,79 miljoniem eiro un 2016.gadā - desmit tiltus par 11,3 miljoniem eiro, liecina «Latvijas Valsts ceļu» (LVC) sagatavotā informācija.

LVC skaidro, ka valsts autoceļu tīklā ir 943 tilti, 55% jeb 523 tilti no tiem ir sliktā un ļoti sliktā stāvoklī.

Tiltu remonta deficīts, piemēram, 2013.gadā esot 152,2 miljoni eiro, 2008.gadā - 157,8 miljoni eiro, bet 2003.gadā - 118,7 miljoni eiro, aprēķināts uzņēmumā.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu