Iedzīvotāji aktīvāk iesaistās pensiju 3.līmenī (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Dalībnieku skaits 3.pensiju līmenī šogad pirmajā ceturksnī audzis par 2265 personām, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas apkopotie dati. Asociācijā atzīmē, ka salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo ceturksni būtiski augusi jauno dalībnieku iesaistīšanās pensiju 3.līmenī - tam pievienojušies 6825 jauni dalībnieki, kas par 44% pārsniedz jauno dalībnieku skaitu 2013.gada pirmajā ceturksnī.

No jaunajiem dalībniekiem 94% ir individuālie dalībnieki, kas veic iemaksas paši par sevi. Būtiska būtu lielāka darba devēju iesaistīšanas 3.pensiju līmenī, šodien preses konferencē sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas Privāto pensiju fondu komitejas vadītāja un «SEB atklātā pensiju fonda» valdes priekšsēdētāja Dace Brencēna. Uzņēmumu skaits privātajos pensiju fondos ir samazinājies no 997 līdz 984 uzņēmumiem. Jauni uzņēmumi pensiju 3.līmenim pievienojas ļoti kūtri, turklāt krīzes laikā vairāki mazie uzņēmumi pārtraukuši veikt iemaksas par saviem darbiniekiem pensiju 3.līmenī, skaidroja eksperte.

Patlaban kopumā pensiju 3.līmenī savus uzkrājumus veido 222 917 dalībnieku - 75% ir individuālie dalībnieki, bet 25% uzņēmumu darbinieki, par kuriem iemaksas veic darba devēji.

Šā gada pirmajā ceturksnī privātajos pensiju fondos uzkrātā pensiju kapitāla vērtība palielinājās par 8,9 miljoniem eiro jeb 4% un sasniedza 240,5 miljonus eiro. Pensiju plānu aktīvu pieaugumu galvenokārt ietekmēja dalībnieku iemaksas 8,8 miljonu eiro apjomā (iemaksu apjoms palielinājies par 2%, salīdzinot ar 2013.gada pirmo ceturksni), gan dalībniekiem izmaksātais kapitāls 5,2 miljonu eiro apjomā (pieaudzis par 33%, salīdzinot ar 2013.gada pirmo ceturksni, kā arī investīciju peļņa 5,3 miljonu eiro apmērā.

Viena gada vidējais ienesīgums privāto pensiju pensiju fondiem ir 1,98%, trīs gadu vidējais ienesīgums - 3,3%, piecu gadu - 6,19%, bet desmit gadu - 4,14%. Desmit gadu ienesīgumu ietekmēja 2008.gada krīzes laiks, atzīmēja Brencēna. Augstāka riska investīcijas nodrošināja labāku rezultātu, tādēļ augstāks ienesīgums bijis aktīvajiem plāniem.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu