Samazinātas graudu ražas prognozes Krievijai un Ukrainai (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Francijas kompānijas «Agritel» analītiķi samazinājuši graudu ražas prognozes Melnās jūras reģiona valstīm, ņemot vērā sausos laika apstākļus reģionā un krīzi Ukrainā, ziņo aģentūra «Reuters».

Krievija un Ukraina, kas iekļautas lielāko graudu eksportētāju sarakstā, patlaban cenšas pilnībā nodrošināt vasaras sējas darbu finansējumu. Vienlaikus kredītu pieejamība lauksaimniekiem strauji samazinās, jo Ukrainā ir nestabila situācija, kā arī abās valstīs kļuvuši stingrāki kreditēšanas noteikumi.

«Agritel» eksperti samazināja kukurūzas kopražas prognozi Krievijai, Kazahstānai un Ukrainai par 3,9 miljoniem tonnu - līdz 33,1 miljonam tonnu, kas ir par 14,2% mazāk nekā pagājušajā gadā.

Tāpat eksperti uzskata, ka kukurūzas bruto raža Ukrainā tiešā krīzes ietekmē var sarukt par 17,6% salīdzinājumā ar rekordaugstu 2013.gada rādītāju.

Kviešu kopražas prognozi Krievijai, Ukrainai un Kazahstānai «Agritel» samazināja līdz 81,5 miljoniem tonnu - par gandrīz četriem miljoniem tonnu salīdzinājumā ar februāra prognozi. Salīdzinot ar 2013.gadu, kviešu kopraža šajās valstīs saruks par 9%. Kviešu raža Ukrainā sasniegs 18,4 miljonus tonnu, bet Krievijā - 48,1 miljonu tonnu, kas ir attiecīgi 16,5% un 7,8% samazinājums salīdzinājumā ar pagājušo gadu.

Miežu kopražas prognozi šīm trim Melnās jūras reģiona valstīm «Agritel» samazināja par 4% - līdz 25,4 miljoniem tonnu.

Gaidāmā šīs kultūras raža Melnās jūras reģionā būšot atkarīga no laika apstākļiem aprīlī. Ja sausums pastiprināsies, lauksaimnieki var mainīt savus plānus par kukurūzas sējumu platību apmēriem, samazinot tos.

Nokrišņu trūkums negatīvi var ietekmēt arī ziemāju graudaugu kultūru sējumus. Pēdējo sešu mēnešu laikā nokrišņu daudzums nozīmīgākajos ziemāju audzēšanas rajonos ir bijis uz pusi mazāks par normu. Turklāt tuvākajās divās nedēļās šajos divos reģionos nokrišņi netiek gaidīti.

Jau vēstīts - neskatoties uz politiskās situācijas saasināšanos, Ukrainā pavasara sējas darbi tika pabeigti laikā, iepriekš paziņoja Ukrainas agrārās politikas un pārtikas ministrs Igors Švaika.

Kopumā ar vasarāju lauksaimniecības kultūrām plānots apsēt 19,2 miljonus hektāru. Runājot par ziemāju graudaugu kultūru stāvokli, ministrs paziņoja, ka, pēc monitoringa datiem, no apsētajiem 7,8 miljoniem hektāru kā labi un apmierinoši vērtējami 93% sējumu.

Saskaņā ar portāla «graudi.lv» informāciju Ukraina kopš sezonas sākuma - pagājušā gada 1.jūlija - līdz šā gada februārim bija eksportējusi 23,2 miljonus tonnu graudu, kas ir par 35,9% vairāk nekā iepriekšējās sezonas analogā laika periodā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu