EP pieprasa sankcijas pret Krievijas enerģētikas uzņēmumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienībai (ES) ir jāpastiprina sankcijas pret konkrētiem Krievijas pilsoņiem un jābūt gatavai arī nekavējoties piemērot ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāti, informēja Eiropas Parlamenta preses sekretāre Latvijā Marta Rībele.

Šodien pieņemtajā rezolūcijā deputāti prasa īstenot pasākumus pret Krievijas enerģētikas uzņēmumiem un pret Krievijas ieguldījumiem un līdzekļiem ES, ņemot vērā Krievijas agresiju ar mērķi destabilizēt stāvokli Ukrainas austrumos un dienvidos.

Tāpat EP pauda bažas par pieaugošo destabilizāciju un asinsizliešanu Ukrainas austrumu un dienvidu daļā, mudinot Krieviju nekavējoties pārtraukt atbalstu vardarbīgajiem separātistiem un bruņotajiem grupējumiem, kas sagrābuši valdības ēkas Slovjanskā, Doņeckā un citās pilsētās, kā arī atsaukt karaspēku no Ukrainas austrumu robežas.

Ukrainas iestādes ir tiesīgas veikt visus nepieciešamos pasākumus, tostarp īstenot tiesības uz pašaizsardzību saskaņā ar ANO statūtiem, uzsvēra deputāti un brīdina Krieviju par to, ka Ukrainas leģitīmās tiesības aizstāvēt savu teritoriālo integritāti nedrīkst izmantot par plaša mēroga militāram iebrukumam.

EP deputāti izteica cerību, ka ES Augstās pārstāves, ASV valsts sekretāra, Krievijas un Ukrainas ārlietu ministru četrpusējā tikšanās Ženēvā palīdzēs mazināt spriedzi un rast visaptverošu un ilgtermiņa diplomātisko risinājumu minētajai krīzei, uzsverot, ka Ukrainas nākotni var lemt tikai pati Ukrainas tauta - demokrātiskā, iekļaujošā un pārredzamā procesā.

Tāpat deputāti atzinīgi novērtēja Eiropas Komisijas lēmumu izveidot Ukrainas atbalsta grupu, kas nodarbosies ar Eiropas reformu plāna īstenošanu.

Parlaments arī prasa paplašināt EDSO novērošanas misiju, kas nosūtīta ar mērķi iegūt informāciju par netipisku militāro aktivitāti un provokatīvām darbībām, un cilvēktiesību pārkāpumiem.

Deputāti uzsvēra, ka Ukrainā pēdējā laikā nav nekādu ziņu par uzbrukumiem, iebiedēšanas gadījumiem vai jebkāda veida diskrimināciju, kas būtu vērsta pret Krievijas pilsoņiem, etniskajiem krieviem vai citu minoritāšu pārstāvjiem.

Attiecībā uz gaidāmajām Ukrainas prezidenta vēlēšanām 25.maijā EP prasa izveidot rūpīgas vēlēšanu novērošanas misiju, kurā būtu EDSO Demokrātisku iestāžu un cilvēktiesību biroja pārstāvji, kā arī EP un ES pārstāvji. Viņi nosodīja jebkādu ārēju spiedienu, kas īstenots, lai aizkavētu šīs vēlēšanas, un atzinīgi vērtē Ukrainas valdības nodomu rīkot pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas.

Deputāti rezolūciju pieņēma ar 437 balsīm par, 49 pret un 85 deputātiem atturoties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu