Ukraiņi Latvijā plāno attīstīt miljoniem vērtu kartupeļu pārstrādes biznesu (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lai Latvijā izvērstu kartupeļu pārstrādes biznesu, ukraiņu uzņēmēji vienā no Latvijas reģioniem plāno būvēt pilna cikla augstāko tehnoloģiju rūpnīcu, investējot līdz pat 100 miljoniem ASV dolāru (ap 72 miljoniem eiro), intervijā sacīja «ABM Agro» grupas uzņēmumu valdes priekšsēdētājs Dmitro Motuzko.

«Plānojam izvērst pilnu ražošanas ciklu - sākot ar kartupeļu audzēšanu, iepirkšanu un beidzot ar pārstrādi un ražošanas atkritumu utilizāciju. Kartupeļi tiks šķiroti pa frakcijām, labākos pārstrādājot frī un čipšos, bet sliktākos - cietē, savukārt atlikumus pārstrādāsim biogāzē. Ar vienu elementu «neies cauri», tam jābūt lielam, modernam kompleksam, kurā darbs būtu vismaz 200 cilvēkiem,» sacīja uzņēmējs.

Viņš arī norādīja, ka

rūpnīcā plānots ieguldīt līdz pat 100 miljoniem ASV dolāru (75 miljoniem eiro),

savukārt projekta realizācijas termiņš varētu būt četri gadi no atļaujas saņemšanas. Tikmēr par reģionu, kur būvēt rūpnīcu, vēl nav izlemts.

«Rūpnīcai nepieciešamas vismaz 50 000 tonnas kartupeļu gadā. Latvijā ir lielisks klimats un augsne, pie pareizas šķirnes izvēles šis daudzums nebūs problēma. Tiklīdz sapratīsim, kurā reģionā varam konsolidēt vismaz 700 hektārus, sāksim veidot biznesa plānu, ar to dosimies uz investīciju fondiem vai bankām pēc finansējuma, jo tāda vēriena projekti netiek realizēti par personīgo naudu,» sacīja Matuzko.

Jautāts par investoriem, kas ieguldīs projektā starta kapitālu, viņš atzina, ka tas ir mātesuzņēmums - britu kompānija «Legaland Investments Limited», kurai ir arī citas meitaskompānijas visā Austrumeiropā.

«Uzņēmums gadu desmitiem iegulda līdzekļus lauksaimniecības ražošanas projektos.

Esam realizējuši līdzīgu kartupeļu projektu Ukrainā,

kur rūpnīcas pārstrādes jaudas ir 50 000 tonnu. ASV ir līdzīgs projekts, tur gan jaudas ir 300 000 tonnu. Protams, rēķināmies arī ar Eiropas Savienības subsīdijām. Ja projekti atbildīs attiecīgajām prasībām, grēks būtu no tām atteikties, vēl jo vairāk - zeme, ēkas, visa ražošana taču paliek Latvijā,» sacīja Matuzko.

Viņš arī atzina, ka par kartupeļu iepirkuma cenu vēl pāragri runāt, tomēr tā būšot konkurētspējīga un samaksu zemnieki saņems nekavējoties.

Jautāts par produkcijas noieta tirgiem, Motuzko atzina, ka tas būs tikai eksports, jo tikai ārējos tirgos to milzīgā apjoma dēļ nav vērā ņemamas konkurences.

«Patlaban aktuālākais jautājums nav par tirgu, bet - kā izveidot mūsdienīgu uzņēmumu ar zemu pašizmaksu. Tehnoloģijas attīstās tik strauji, ka pirms pārdesmit gadiem būvētie lielie lauksaimniecības uzņēmumi Eiropā jau ir morāli un fiziski novecojuši, līdz ar to Latvijā ir unikāla iespēja uzbūvēt vismodernāko pārstrādes rūpnīcu,» sacīja ukraiņu uzņēmējs.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu