EK padziļināti izvērtēs valsts atbalstu Parex bankas restrukturizācijā (7)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Eiropas Komisija (EK) sākusi standarta procedūru, lai padziļināti izvērtētu valsts veiktos atbalsta pasākumus un plānotās izmaiņas AS «Parex banka» restrukturizācijas plānā.

Procedūras mērķis ir konstatēt, vai saskaņā ar restrukturizācijas plānu veiktie pasākumi, kā arī piedāvātie grozījumi atbilst EK noteikumiem par valsts atbalstu un ES Kopējam tirgum. Kopš restrukturizācijas plāna apstiprināšanas ir veikti atsevišķi tā papildinājumi un ir nepieciešams veikt padziļinātu izvērtējumu, lai EK varētu apstiprināt restrukturizācijas plāna ieviešanas atbilstību valsts atbalsta noteikumiem un ES Kopējam tirgum, paziņojumā medijiem informē Privatizācijas aģentūrā.

Investoru piesaistes process AS «Citadele banka» tiek turpināts pēc iepriekš noteiktā darbu plāna.

2010.gadā finanšu konsultants «Nomura» izstrādāja «Parex bankas» restrukturizācijas plānu. Izvērtējot vairākas «Parex bankas» restrukturizācijas iespējas un ņemot vērā konsultanta «Nomura» ieteikumu, 2010.gada martā Ministru kabinets nolēma atbalstīt «Parex bankas» restrukturizācijas modeli, kas paredz bankas aktīvu sadalīšanu un jaunas bankas izveidošanu. Šāda pieeja ir sevi sekmīgi pierādījusi citās Eiropas valstīs, veicot banku restrukturizāciju. Restrukturizācijas plāns 2010.gada 15.septembrī saņēma EK apstiprinājumu.

Restrukturizācijas plāna ieviešanas laikā atbilstoši aktuālajai ekonomiskajai situācijai bija nepieciešams veikt izmaiņas. Pēc Latvijas puses iniciatīvas 2012.gada augustā tika apstiprināti restrukturizācijas plāna grozījumi. Tāpat tika sāktas sarunas, lai veiktu būtiskus uzlabojumus un valstij būtu izdevīgāki nosacījumi privātā kapitāla piesaistes procesam bankai «Citadele». Sarunās izskatīta vienošanās, ka privātā kapitāla piesaistei ir izvērtējami dažādi modeļi - viena vai vairāku investoru piesaiste vai akciju kotēšana biržā. Šādus risinājumus bankas restrukturizācijas plāns iepriekš neparedzēja.

Pēc vairākām konsultācijām ar EK atbildīgās nodaļas pārstāvjiem EK tika iesniegts oficiālais lūgums pārskatīt Latvijas puses saistības pret EK. Sāktās procedūras laikā EK izvērtēs, vai līdz šim sniegtais valsts atbalsts un Latvijas priekšlikumi atbilst valsts atbalsta noteikumiem un ES kopējam tirgum.

Privatizācijas aģentūra, Finanšu ministrija, AS «Reverta» un banka «Citadele» operatīvi sniegs visu nepieciešamo informāciju, lai EK veiktā izmeklēšana ļautu sekmīgi pabeigt restrukturizācijas plāna ieviešanu.

Investoru piesaistes process bankai «Citadele» tiek turpināts pēc iepriekš noteiktā darbu plāna. Saskaņā ar apstiprināto stratēģiju Privatizācijas aģentūra sadarbībā ar finanšu konsultantu «Societe Generale» īsteno divu ceļu investoru piesaistes stratēģiju. Tā paredz iespēju pārdot akcijas tiešās pārdošanas darījumā, kā arī izvērtēt iespējas organizēt akciju sākotnējo publisko piedāvājumu biržā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu