Pērn ar maksājumu kartēm veic par 18,5% vairāk darījumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Pērn ar maksājumu kartēm Latvijā veikti 151,6 miljoni darījumu, kas ir par 18,5% vairāk nekā 2012.gadā, informēja Latvijas Bankā.

Savukārt ar maksājumu kartēm veikto darījumu apmērs pērn salīdzinājumā ar 2012.gadu pieaudzis par 17,6% - līdz 3,2 miljardiem eiro.

Tostarp pagājušajā gadā strauji palielinājies ar maksājumu kartēm veikto transakciju skaits attālināti, proti, pērn 15,8% karšu maksājumu veikti internetā un izmantojot tālruni, kamēr karšu pieņemšanas vietu termināļos veikalos un citās tirdzniecības vietās veikti 84,2% no visiem darījumiem.

«Tas sasaucas ar Eiropas Komisijas novērtējumu, ka tuvāko desmit gadu laikā interneta jeb e-komercija pārsniegs tradicionālos mazumtirdzniecības apmērus,» piebilda Latvijas Bankas Maksājumu sistēmu pārvaldes vadītājs Egons Gailīti.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka Latvija maksājumu karšu izmantošanas jomā vēl ļoti būtiski atpaliek, piemēram, no Igaunijas, taču apsteidz Lietuvu. «Latvijas karšu jomai ir milzīgs potenciāls. Mūsu transakciju skaits ir apmēram uz pusi mazāks nekā Igaunijā,» teica Gailītis.

Latvijas Bankas apkopotie dati liecina, ka 2013. gadā kopējais Latvijā lietoto klientu maksāšanas līdzekļu skaits palielinājies par 12,8% - līdz 297,7 miljoniem, bet apmērs audzis par 17,8%, sasniedzot 579,2 miljardus eiro. Tostarp 91,4% maksājumu veikti latos, 5,2% - eiro, bet 3,4% - pārējās valūtās.

«Vērtējot atsevišķu maksāšanas līdzekļu lietošanu, visbiežāk no visiem klientu maksāšanas līdzekļiem Latvijā tika izmantoti karšu maksājumi un klientu kredīta pārvedumi - attiecīgi 50,9% un 46,9%,» klāstīja Latvijas Bankā, vienlaikus uzsverot, ka pagājušajā gadā Latvijā pirmo reizi ar maksājumu kartēm veikto darījumu skaits pārsniedza pārskaitījumu skaitu.

Gailītis norādīja, ka Latvijas sabiedrība virzās uz bezskaidrās naudas aktīvu izmantošanu norēķinos. «Redzams, ka Latvijas sabiedrība virzās uz bezskaidrās naudas maksāšanas instrumentu biežāku izmantošanu un kartes ir vispopulārākais instruments,» viņš sacīja.

Kopumā Latvijā 2013.gada beigās bija izsniegti 2,4 miljoni maksājumu karšu un norēķināties ar maksājumu kartēm varēja 25,9 tūkstošos termināļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu