EK sāk padziļinātu izmeklēšanu par valsts atbalsta pasākumiem Latvijas bankām Reverta un Citadele (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Eiropas Komisija ir sākusi padziļinātu izmeklēšanu, lai novērtētu, vai papildu valsts atbalsta pasākumi, ko Latvija piešķīrusi AS Parex banka (pārdēvēta par Reverta) un AS Citadele banka to pārstrukturēšanas sakarā, ir saskaņā ar ES valsts atbalsta noteikumiem. Komisijai ir arī šaubas, ka, īstenojot apstiprināto pārstrukturēšanas plānu, ir ievērotas saistības, kuras Latvija ir uzņēmusies un kuru mērķis ir atjaunot banku dzīvotspēju un ierobežot konkurences kropļojumus. Padziļinātas izmeklēšanas uzsākšana dod iespēju ieinteresētajām trešajām personām iesniegt piezīmes. Tā neietekmē procedūras iznākumu.

Finanšu krīzes laikā Komisija apstiprināja glābšanas un pārstrukturēšanas paketi toreizējai Parex bankai ar virkni lēmumu (skat. IP/08/1766, IP/09/732 un IP/10/1127). Komisijas 2010. gada septembrī apstiprinātajā pārstrukturēšanas plānā bija paredzēts sadalīt Parex banku labajā bankā (ko nosauca par Citadele banka) un sliktajā bankā – Parex, ko vēlāk pārdēvēja par Reverta. Ar Komisijas apstiprinājumu 2012. gada augustā pārstrukturēšanas plāns tika turpmāk grozīts.

Komisija 2013. gadā konstatēja, ka Latvija ir piešķīrusi Parex un Citadele papildu valsts atbalsta pasākumus, par kuriem, pārkāpjot dalībvalsts saistības to darīt saskaņā ar ES valsts atbalsta noteikumiem, iepriekš nebija paziņots Komisijai vai arī tie pārsniedza Komisijas apstiprinātos ierobežojumus. Konkrētāk, tie ir šādi pasākumi:

subordinēts aizdevumu Parex ar dzēšanas termiņu 7 gadi, kas ir ilgāks, kā apstiprinātais maksimums – 5 gadi;

papildu 18 mēnešu dzēšanas termiņa pagarinājums vienam no subordinētajiem aizdevumiem; un

Parex bankai piešķirts likviditātes atbalsts, kas pārsniedz Komisijas apstiprināto maksimālo līmeni;

Turklāt Latvija nav izpildījusi savu apņemšanos pārdot Citadele bankas meitas uzņēmumu, kas nodarbojas ar ieguldījumu pārvaldību.

Pamatojoties uz Latvijas sniegto informāciju šajā posmā, Komisijai ir šaubas par to, ka papildu pasākumi ir saskaņā ar noteikumiem par valsts atbalstu bankām krīzes laikā. Jo īpaši Komisija pauž bažas par to, ka papildu pasākumi nav ierobežoti līdz nepieciešamajam minimumam. Tāpēc Komisija ir sākusi padziļinātu izmeklēšanu, lai novērtētu, vai šos papildu pasākumus var atzīt par saderīgiem ar ES noteikumiem par valsts atbalstu un vai Parex pārstrukturēšanas plāns ir pareizi īstenots.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu