EP atbalsta direktīvu par ikviena tiesībām uz bankas kontu (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Nevienam Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājam vai likumīgajam rezidentam nedrīkstēs liegt pamatkonta atvēršanu bankā, pamatojoties uz viņa tautību vai uzturēšanās vietu, paredz otrdien Eiropas Parlamentā apstiprinātā direktīva.

Direktīva prasīs klientus pārredzami un salīdzināmā veidā informēt par kontu lietošanas nosacījumiem un izmaksām un nodrošināt iespēju «nesāpīgi» pāriet uz maksājumu kontu citā bankā, aģentūru LETA informēja Eiropas Parlamenta preses sekretāre Latvijā Marta Rībele.

«Šī direktīva nodrošina ikviena tiesības uz kopīgiem minimālajiem maksājumu pakalpojumiem. Sniedzot ikvienam, ieskaitot migrantus un iedzīvotājus, kas bieži pārvietojas, pieeju pamatkontiem, veicinām ekonomikas modernizēšanu, brīvu pārvietošanos un palīdzam sabiedrības neaizsargātākajiem locekļiem,» norādījis par noteikumiem atbildīgais Eiropas Parlamenta deputāts Jirgens Klute.

Deputāti jauno direktīvu pieņēma ar 603 balsīm par, 21 balsoja pret, un 51 deputāts atturējās.

Pēc Eiropas Parlamenta prasības visām kredītiestādēm vai arī pietiekami daudzām kredītiestādēm attiecīgajā dalībvalstī būs jāpiedāvā pamatmaksājumiu konti, lai nodrošinātu ikvienam piekļuvi un izvēles iespējas.

Ikviens, kas likumīgi uzturas ES, pat ja viņam nebūs pastāvīgas dzīvesvietas, varēs atvērt maksājumu kontu ar pamatfunkcijām. Tomēr dalībvalstu iestādes varēs prasīt topošajiem klientiem paskaidrot, kāpēc viņi vēlas atvērt kontu tieši šajā dalībvalstī. Tomēr, prasot šos paskaidrojumus, būs jānodrošina atbilstība cilvēka pamattiesībām un nedrīkstēs nevajadzīgi viņus apgrūtināt, par jaunās direktīvas prasībām informēja Rībele.

Tiesību akts prasa ikvienu maksājumu konta atvērēju saprotami informēt par konta izmaksām un procentu maksājumiem, sniedzot iespēju tos salīdzināt ar citu kontu piedāvājumiem. Šai informācijai visā ES jābūt skaidrai un standartizētai. Katrā ES dalībvalstī jābūt vismaz vienai neatkarīgai tīmekļa vietnei, kas salīdzina banku piedāvātos procentus un komisijas maksas. Bankām arī ir skaidri jāinformē klienti par faktu, ka tās piedāvā maksājumu kontus ar pamatfunkcijām.

Pamatkonts vai maksājumu konts ar pamatfunkcijām ir konts, kurā ES robežās var iemaksāt un no kura var izņemt naudu, kā arī veikt darījumus ar maksājumu karti un tiešsaistē. Klientam jādod iespēja veikt neierobežotu minētā veida darījumu apjomu bez maksas vai par nelielu samaksu. Tomēr dalībvalstis varēs pieņemt lēmumu no obligāto pamata pakalpojumu klāsta izslēgt overdrafta pakalpojumus.

Lai varētu izvēlēties sev izdevīgāko piedāvājumu, klientiem jānodrošina iespēja par saprātīgu samaksu pāriet uz kontu citā ES bankā. Klienta konta «pārvešana» no vienas bankas uz otru jāveic bankai, uz kuru konta īpašnieks pāriet, pēc viņa prasības un ar viņa atļauju. Banku uzdevums būs arī bez kavēšanas atmaksāt visus finansiālos zaudējumus, ko radījušas kļūdas maiņas procesā.

Lai šie noteikumi stātos spēkā, tie vēl oficiāli jāatbalsta Padomei. Pēc tam dalībvalstīm būs 24 mēnešu laikā tie jāpārņem nacionālajos tiesību aktos.

    Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu