Vācijas energokompānija RWE sāks dabasgāzes piegādes Ukrainai (26)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Vācijas energokompānija RWE otrdien paziņoja, ka tā sāks piegādāt dabasgāzi Ukrainai, kuras apgādi ar gāzi draud pārtraukt Krievija.

«RWE ar savas tirdzniecības meitsabiedrības «RWE Supply & Trading» starpniecību ir pirmā Eiropas energoresursu piegādātājfirma, kas 2014.gadā sāks gāzes piegādes Ukrainai,» teikts RWE paziņojumā.

Šīs piegādes tiks veiktas saskaņā ar pastāvošu piecu gadu vispārīgu vienošanos, kas parakstīta 2012.gada maijā un ļauj RWE piegādāt Ukrainai līdz 10 miljardiem kubikmetru gāzes gadā. Par piegādājamās gāzes apjomu gan ir jāvienojas katru gadu, un pērn RWE piegādāja Ukrainai apmēram vienu miljardu kubikmetru gāzes.

Gāze tiks transportēta no Vācijas uz Ukrainu caur Poliju. Šīs piegādes tiek dēvētas par «reversām plūsmām», jo parasti dabasgāze tiek transportēta pretējā virzienā - no Krievijas caur Ukrainu uz Eiropu.

RWE paziņoja, ka tā nekavējoties atsāk gāzes piegādes Ukrainas valsts kompānijai «Naftogaz Ukraini». Piegādājamās gāzes apjoms netika minēts, bet RWE paziņoja, ka šo piegāžu pamatā būs «Eiropas vairumtirdzniecības cenas līmeņi, ieskaitot izdevumus par piegādi Ukrainai».

Jau vēstīts, ka Krievijas gāzes koncerns «Gazprom» 1. un 3.aprīlī paaugstināja gāzes cenu Ukrainai no 268,5 ASV dolāriem (194,6 eiro) par 1000 kubikmetriem līdz 485,5 ASV dolāriem (351,9 eiro) par 1000 kubikmetriem. Ukrainas premjerministrs Arsenijs Jaceņuks 5.aprīlī paziņoja, ka Ukraina uzskata par nepieņemamu paaugstināto cenu par Krievijas dabasgāzi, bet ir gatava to pirkt par agrāko cenu.

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs 9.aprīlī paziņoja, ka gadījumā, ja Ukraina nesamaksās parādu par piegādāto gāzi, kas 9.aprīlī bija 2,238 miljardi ASV dolāru (1,6 miljardi eiro), Krievija varētu pāriet uz avansa maksājumiem norēķinos ar Ukrainu.

Ņemot vērā šos apstākļus, «Naftogaz Ukraini» kopš aprīļa sākuma plānveidīgi samazina Krievijas dabasgāzes importu un meklē iespējas diversificēt gāzes piegādes.

RWE otrdien paziņoja, ka «Ukrainai var tikt piegādāti vēl lielāki gāzes apjomi, ja tuvāko nedēļu vai mēnešu laikā tiks politiski un tehniski atrisināti dažādi transporta ierobežojumi uz Slovākijas-Ukrainas robežas».

Slovākijas premjersministrs Roberts Fico pagājušonedēļ paziņoja, ka vēlas saņemt Eiropas Savienības (ES) garantijas tam, ka Ukraina samaksās Slovākijai par gāzes tranzītu no Rietumeiropas.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu