Atkal aktivizējas fiktīvas darbā iekārtošanas firmas. Uzmanieties! (8)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) aicina uzmanīties no fiktīvām darbā iekārtošanas firmām, kas sola labi apmaksātu darbu ārzemēs, atzīmēja NVA Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Iveta Kancēna.

Pirms pieņemt lēmumu par došanos peļņā uz ārzemēm, NVA aicina noskaidrot visus darba un sadzīves apstākļus par izvēlēto valsti. NVA vērš uzmanību, ka pēdējā laikā Latvijā un ārvalstīs ir sarosījušās fiktīvas darbā iekārtošanās firmas, kas, izmantojot darba meklētāju spiedīgos materiālos apstākļus vai neinformētību, sola labi apmaksātu darbu ārzemēs. Tomēr, nokļūstot ārzemēs, noskaidrojas, ka darba devējs nemaz negaida šādu darbinieku," klāstīja Kancēna.

Viņa piebilda, ka dažkārt ir iespējamas arī situācijas, kad darba devēja piedāvātajā darba vietā parādās arvien jauni nosacījumi – transporta izmaksas, darba apģērba izmaksas, dzīvošanas izmaksas, par kurām cilvēks nebija iepriekš informēts un tiek paziņots, ka viņš darba devējam ir parādā, un nauda tiks ieturēta no algas. "Rezultātā, darba meklētājiem no Latvijas ir izkrāpta nauda un viņi paliek bez ienākumiem, reālas darba un dzīves vietas ārzemēs. Diemžēl, dažkārt arī nokļūstot finansiālā atkarībā no potenciālā darba devēja," klāstīja Kancēna.

Viņa atzīmēja, ka, izvēloties darbu citā valstī, ir jāuzmanās, ja tiek solīts nesamērīgi augsts atalgojums, ir jāizvērtē, vai solītais atalgojums ir pietiekams, salīdzinot ar iztikas minimumu attiecīgajā valstī, ir jāuzmanās, ja darba izpildei netiek prasītas svešvalodas zināšanas, ir jāiegūst visa nepieciešamā informācija par darba devēju, ir jāuzmanās, ja nav iespējams sazināties ar darba devēju un atrast informāciju par viņu internetā, ir jānoskaidro no citiem avotiem (piemēram, internetā, citu valstu nodarbinātības dienestos), vai norādītajam darba devējam tiešām ir vakances izvēlētajā darba vietā, kā arī ir jāuzmanās, ja darba intervija notiek publiskā vietā, nevis pie darba devēja.

Tāpat nedrīkst komersantam maksāt par viņa pakalpojumiem, jo

darbā iekārtošana ir bez maksas

un komersants drīkst pieprasīt samaksu tikai par dokumentu noformēšanu, transporta un apdrošināšanas izdevumiem. Tāpat iepriekš ir jāizvērtē visus riskus, pirms atsaukties uz darba sludinājumu, kur norādīta tikai e-pasta adrese un tālruņa numurs.

Atbilstoši NVA apkopotiem pērn ar NVA licencēto darbiekārtošanas firmu starpniecību darbā ārvalstīs iekārtoti 2298 darba meklētāji. Izvēloties darbu ārpus Latvijas, visbiežāk cilvēki ir devušies strādāt uz Lielbritāniju, Nīderlandi, Vāciju, Zviedriju, Norvēģiju un Grieķiju. Darba meklētāji, dodoties strādāt ārpus dzimtenes, visbiežāk uzsākuši darbu izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu, lauksaimniecības, mežsaimniecības, zivsaimniecības, apstrādes rūpniecības, transporta un uzglabāšanas nozarēs.

Bezmaksas konsultācijas par darba un dzīves apstākļiem Eiropas Savienības (ES), Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīs un Šveicē sniedz Eiropas nodarbinātības dienestu tīkla (EURES) konsultanti NVA filiālēs Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Rēzeknē un Cēsīs. EURES nenodarbojas ar iekārtošanu darbā ārzemēs, bet gan nodrošina informāciju par nodarbinātības iespējām attiecīgajās valstīs, tajā skaitā arī Latvijā, un palīdz orientēties Eiropas darba mobilitātes portālā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu