RNP pērn uzsācis tiesvedību pret 1650 parādniekiem (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pašvaldības SIA «Rīgas namu pārvaldnieks» pērn cēlis jaunas prasības tiesā pret 1650 klientiem par parādu piedziņu kopumā 6,8 miljonu eiro apjomā, liecina uzņēmuma apkopotā informācija.

Tas ir ievērojami vairāk nekā iepriekšējos gados. Piemēram, 2012.gadā celtas 1049 prasības par 4,37 miljoniem eiro, 2011.gadā - 792 prasības par 2,56 miljoniem eiro, 2011.gadā - 1012 prasības par 2,69 miljoniem eiro.

Pērn no kopējā pieteikumu skaita 1230 pieteikumi iesniegti prasības kārtībā, bet 420 - brīdinājuma kārtībā. «Rīgas namu pārvaldnieks» norāda, ka vēršanās tiesā brīdinājuma kārtībā ir veids, kā iespējami ātrāk saņemt tiesas lēmumus par parādu piedziņu, izlietojot ievērojami mazāk finanšu resursus valsts nodevu samaksai, turklāt šādus lēmumus ir iespējams ātrāk nodot sprieduma piespiedu izpildei. Taču, izmantojot šo procedūru, jārēķinās, ka daļa pieteikumu netiek apmierināti un pieteikums tiesā jāiesniedz atkārtoti prasības kārtībā.

2013.gadā salīdzinājumā ar 2012.gadu tiesas sēžu skaits ir nedaudz samazinājies - no 1616 līdz 1506 sēdēm. Tas izskaidrojams ar apstākli, ka jau otro gadu pēc kārtas «Rīgas namu pārvaldnieka» vārdā tiek celtas maza apmēra prasības, kurās pamatparāda summa nepārsniedz 2134 eiro, kā arī tiek sagatavoti pieteikumi saistību piespiedu izpildei brīdinājuma kārtībā. Šādas kategorijas lietas tiek izskatītas rakstveida procesā, tiesas sēdes nozīmējot tikai gadījumos, ja kāda no pusēm vai tiesnesis to ir pieprasījis.

Šāda veida pieteikumi tiesā tiek sniegti aizvien vairāk, jo 2013.gadā izskatīto lietu rezultāti, kā arī parādnieku aktivitāte apliecinājusi, ka maza apmēra prasības un lietas brīdinājuma kārtībā, kuru parādsaistību apmērs ir salīdzinoši mazāks, parādnieki vairāk sedz labprātīgi vai lūdz sagatavot izlīgumu par parāda samaksu ar termiņu līdz vienam gadam.

Vienlaikus 2013.gadā ievērojami pieaudzis nolēmumu skaits, ar kuriem apmierinātas «Rīgas namu pārvaldnieka» prasības. Salīdzinājumā ar trim iepriekšējiem gadiem, kad ik gadu saņemti vairāk nekā 400 nolēmumi, pērn tiesas spriedumu skaits ir teju dubultojies - 2013.gadā saņemti 817 nolēmumi.

Lielākā daļa jeb 89% parāda piedziņas lietu tiek izskatītas un apmierinātas tiesas pirmajā instancē, līdz apelācijas instancei nonāk tikai 10% lietu, savukārt kasācijas sūdzības tiek iesniegtas tikai 1% parāda piedziņas lietu. Tas skaidrojams gan ar Civilprocesa likuma grozījumiem, ar kuriem ierobežotas pušu iespējas novilcināt tiesvedības procesu, nereaģējot uz tiesas izsūtītajām pavēstēm, gan ar to, ka pērn saņemts ievērojami lielāks skaits nolēmumu par parāda piedziņu lietās, kuras tika iesniegtas brīdinājuma kārtībā. Turklāt 184 gadījumos prasības kārtībā iesniegtās prasības izbeigtas, jo debitori parādus ir samaksājuši vai noslēguši izlīgumus.

«Rīgas namu pārvaldnieks» 2013.gadā nosūtījis zvērinātiem tiesu izpildītājiem 469 rakstveida pieteikumus izpildu darbību uzsākšanai pret parādniekiem par kopējo summu 1,71 miljona eiro apmērā. Kā pozitīvu tendenci uzņēmums vērtē apstākli, ka pērn ievērojami palielinājies nolēmumu skaits, kuru nodošana zvērinātiem tiesu izpildītājiem piespiedu piedziņai nebija nepieciešama, jo parādnieki savas saistības sedza labprātīgi, samaksājot nekavējoties vai slēdzot izlīgumu par atlikto maksājumu. Salīdzinājumam - 2012.gadā zvērinātiem tiesu izpildītājiem nodota 541 lieta.

2013.gadā no zvērinātiem tiesu izpildītājiem saņemti naudas līdzekļi 0,64 miljonu eiro apmērā, savukārt no noslēgtajiem izlīgumiem saņemta parādu atmaksa 4,8 miljonu eiro apmērā. Uzņēmuma pārstāvji norāda, ka «Rīgas namu pārvaldnieka» rīcībā šobrīd nav tehnisko resursu, kas ļautu analizēt labprātīgi izpildīto saistību apmēru, taču 2014.gadā paredzēts ieviest atsevišķus informācijas tehnoloģiju risinājumus un programmatūru detalizētas un segmentētas uzskaites veidošanai.

Pagājušā gadā īpaša uzmanība pievērsta jautājumam, kā motivēt segt parādsaistības tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuriem uz nekustamo īpašumu ir nodrošinātā kreditora ķīlas atzīme. Šis jautājums apsaimniekošanas uzņēmumiem ir aktuāls, jo, rīkojot nekustamā īpašuma izsoli, uzņēmumam kā nenodrošinātajam kreditoram faktiski nav iespēju atgūt naudas līdzekļus, taču gadījumos, ja nav stājies spēkā nolēmums par parāda piedziņu par labu nodrošinātajam kreditoram, parādniekam ir motivācija segt savas parādsaistības pret apsaimniekotāju, lai saglabātu īpašumu. Līdz ar to «Rīgas namu pārvaldnieks» 2013.gadā izstrādāja kārtību, kādā iespējams veicināt šādu debitoru labprātīgu samaksu gadījumos, ja lieta nodota sprieduma piespiedu izpildei.

Kā ziņots, pagājušā gada 31.decembrī rīdzinieki pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmumam «Rīgas namu pārvaldnieks» palikuši parādā 43,07 miljonus eiro, kas gan ir par 5,26 miljoniem eiro mazāk nekā 2012.gada 31.decembrī, liecina uzņēmuma apkopotā informācija.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu