Monolītās kaņepju vieglbetona mājas – ekoloģijas etalons! (30)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Mājā ar kaņepju vieglbetona sienām ir ideāli dzīves apstākļi, jo tajā ir antialerģisks, mitrumu regulējošs mikroklimats un ļoti laba gaisa kvalitāte. Ēku neapdraud kondensāta mitrums, kā arī materiālam ir ļoti laba SILTUMNOTURĪBA, tātad maz jāmaksā par apkuri. Tas ir NEDEGOŠS un ILGMŪŽIGS. Turklāt tas viss ir pierādīts vairāk nekā 20 gadu uzņēmuma praksē,» skaidro SIA «Hemp Eco Systems Latvia» vadītājs Uģis Pauriņš, kurš Latvijā ir aizsācis šāda ekoloģiskā materiāla kā kaņepju vieglbetons ēku būvniecību.

Visi būvniecības procesā izmantotie materiāli ir 100% dabīgi un, tos iegūstot, nav bijuši nepieciešami lieli, dabai nedraudzīgi un siltumnīcas efektu izraisoši ražošanas procesi. Kaņepju izmantošana būvniecībā nav nekas jauns, jo ēku būvniecībā un siltināšanā kaņepes izmanto jau no 14.-15. gadsimta, savulaik ar tām tika siltinātas pilis un muižas, tātad tas ir elitārs būvmateriāls. Pašlaik pasaule ir aptvērusi, ka jāvirzās uz ātri atjaunojamu resursu izmantošanu pēc iespējas lielākā apjomā un ka kaņepes ir lietderīgs būvmateriāls, kurš kļūst arvien populārāks, tāpēc pēc Šveices uzņēmuma «Hemp Eco Systems SA» tehnoloģijas Latvijā ir sākta ekoloģisko ēku būvniecība no 100% ekoloģiska būvmateriāla.

Pirmā no kaņepju vieglbetona būvētā māja Tīnužu pagastā. To apskatīt var, piesakoties pa tālruni 26318598 vai www.hempecosystems.lv
Pirmā no kaņepju vieglbetona būvētā māja Tīnužu pagastā. To apskatīt var, piesakoties pa tālruni 26318598 vai www.hempecosystems.lv Foto: Publicitātes foto

Šādas ēkas būvē arī citviet pasaulē - Itālijā, Francijā, Spānijā, Anglijā un Skandināvijas valstīs.

Kaņepju vieglbetons ir biokompozītmateriāls, kam pamatsastāvā ir ūdens, kaņepju spaļi, hidratēts tīrs kaļķis – bez jebkādām ķīmiskām piedevām. No šā materiāla pēc pārbaudītas Šveices tehnoloģijas koka karkasa konstrukciju ēkām veido monolītas konstrukcijas - sienas, starpsienas, griestus, grīdas.

Ēkas sienām nav šuvju un saduru vietu, kā arī ir monolīti izveidotas logu ailas, tādēļ nav iespēju veidoties aukstuma tiltiem, kur ziemā varētu rasties siltuma noplūde www.hempecosystems.lv.

Kaņepju biokompozītmateriālu iestādes process ir salīdzinoši ātrs, jo, pateicoties labi izstrādātai vieglo veidņu sistēmai, izbūve notiek visai ātri. Dienā var uzbūvēt pat četrus metrus augstu sienu. Uģis Pauriņš skaidro, ka pēc šādas tehnoloģijas var uzbūvēt jebkādas konfigurācijas ēku – arī ar liektām vai noapaļotām sienām. Šai ziņā kaņepju betons ir pat parocīgāks nekā tradicionālie būvmateriāli. Uzņēmuma «Hemp Eco Systems Latvia» projektētājs, uzklausot pasūtītāja vēlmes, var gan izstrādāt individuālu unikālu projektu, gan pielāgoties jau izstrādātiem projektiem, lai varētu izveidot ēku ar kaņepju vieglbetona sienu pildījumu.

Plašāka informācija pieejama arī mājas lapā www.hempecosystems.lv.

www.hempecosystems.lv

Kaņepju vieglbetonam netiek pievienotas nekādas saistvielas, tas ir pilnībā ekoloģisks. Tādēļ šādi būvētā mājā ir ļoti labs mikroklimats – iemītnieki elpo tīru gaisu, bez ķīmiskiem izgarojumiem. Uģis Pauriņš skaidro, ka sintētiskajiem būvmateriāliem ražošanas procesā tiek pievienotas dažādas ķīmiskas vielas, bieži pat netiek atklāts - kādas. Šīs vielas var izdalīties gaisā un cilvēkiem izraisīt dažādas alerģiskas elpceļu saslimšanas, īpaši jutīgi pret to ir bērni. Bērni, kā zināms, ir daudz kustīgāki nekā pieaugušie, bet bērns patērē tikpat daudz skābekļa kā pieaudzis cilvēks. Taču bērna plaušas ir daudz mazākas, lai absorbētu putekļus un izgarojumus no izmantotajiem sintētiskajiem būvmateriāliem. Lai attaisnotu pārmērīgu ķimikāliju, piemēram, līmju, aizsardzības līdzekļu, krāsu un materiālu, kas satur ķīmiskos antipirēnus, lietošanu, par saprātīgu tiek atzīta mākslīgā ventilācija. Tomēr mediķi uzskata, ka mākslīgā ventilācija nav pilnīga, tā nenodrošina pilnīgu telpu piegādi ar svaigu gaisu un neizvada toksiskās vielas.

Mājā ar kaņepju betona sienu pildījumu teicamu mikroklimatu nodrošina arī tas, ka sienas spēj ļoti labi absorbēt un izvadīt lieko gaisa mitrumu, materiāls ļoti labi elpo, tādēļ pilnībā ir izslēgta mitruma koncentrēšanās un pelējuma veidošanās.

Kaņepju vieglbetona mājā gaiss vienmēr būs tieši tāds kā vajadzīgs cilvēka veselībai – ne pārāk sauss, ne mitrs. www.hempecosystems.lv.

Arī saistviela hidratētais kaļķis darbojas kā dabīgs antiseptiķis un antipirēns vienlaikus. Turklāt kaļķis iekštelpās nodrošina sārmainu mikroklimatu, bet sārmainā vide cilvēkam ir daudz piemērotāka un veselīgāka par skābu vidi, tieši tāpēc cilvēkiem ir patīkami atrasties jūras tuvumā, kur vide ir daudz sārmaināka nekā pilsētā. Šāds mikroklimats ir ieteicams cilvēkiem ar hroniskām elpceļu slimībām, piemēram, astmu.

Plašāka informācija pieejams arī mājas lapā www.hempecosystems.lv.

www.hempecosystems.lv

Savs viedoklis ir arī ārstiem, kuri ik dienu saskaras ar alerģiskiem cilvēkiem vai cilvēkiem, kam ir hroniskas elpceļu slimības. Piemēram, ģimenes ārste Linda Zēģele skaidro, ka gaisa kvalitātei īpašu uzmanību jāpievērš gada vēsākajā periodā, kad telpās ir apkure. Apkurinot mājas un dzīvokļus, mazinās gaisa mitrums, mitruma līmeni ne vienmēr ir iespējams līdzsvarot. Telpu sausais gaiss sausina ādu, kā arī deguna, mutes un acu gļotādu, izraisot sauso acu sindromu, protams, kombinācijā ar darbu pie datora vai citām tehnoloģijām, kur nepieciešama ilgstoša, vienveidīga, sasprindzinājuma slodze. Uzturoties šādās telpās, pazeminās ādas un gļotādu aizsargspējas, un tad citi ārējās vides kairinājumi vieglāk spēj to ietekmēt un bojāt. Ja gļotādas ir sausas un zaudējušas savas aizsargspējas, vīrusi vieglāk un dziļāk spēj iekļūt to slāņos. Savukārt, ja āda zaudē normālu mitrumu, to vieglāk spēj kairināt un bojāt dažādi alergēni. Uzturoties iekštelpās, kur nav pelējuma sēnīšu sporu, ir mazāks alerģijas risks, jo nav alergēnu. Jebkurā gadījumā no visiem šiem faktoriem visvairāk cieš bērni, jo viņu imūnsistēma nav nostabilizējusies, un tāpēc tā ir uzņēmīgāka pret visiem augstāk minētajiem faktoriem.

Uzturoties iekštelpās, kur neizdalās, neizgaro dažādas līmes, citas būvniecībā izmantotas saistvielas, krāsvielas, izolācijas materiālu izgarojumi, mēs – pieaugušie, bet īpaši bērni, elpojam tīrāku gaisu.

Pateicoties kaņepju vieglbetona sienu spējai uzņemt un atdot mitrumu, mājā pilnīgi pietiek ar dabīgo ventilāciju - nav jāveido piespiedu ventilācija, kas parasti rada lielas papildu izmaksas un dažkārt siltuma zudumus. Protams, lai saglabātu šādu mikroklimatu, jābūt arī atbilstošai sienu apdarei. Būtu neprāts kaņepju vieglbetona sienas nokrāsot ar krāsu, kas veido gaisa mitrumu necaurlaidīgu plēvīti. Tad tās, protams, vairs nespētu absorbēt gaisa mitrumu.

Tādēļ uzņēmums «Hemp Eco Systems Latvia» ir izstrādājis speciālu sienu nobeiguma kaņepju apdares materiālu sistēmu. To sastāvā ir tikai dabīgie materiāli. www.hempecosystems.lv.

Izveidojot sienām šādu apdari, netiks samazināta tvaika caurlaidība jeb «elpošana». Kaņepju masas apdares materiālus var izmantot arī dzīvokļu sienu siltināšanai iekštelpās, 3-5 centimetru slānis uzlabos mikroklimatu un siltumnoturību dzīvoklī.

Uģis Pauriņš uzsver: «No ekoloģijas viedokļa svarīgi ir tas, ka industriālās kaņepes, kuras izmanto sienu pildījumam un siltumizolācijai, ir atjaunojamais resurss. Mīts ir arī tas, ka šīs kaņepes satur lielu daudzumu narkotisko vielu. Ēku būvniecībai un siltināšanai izmantoto kaņepju šķirnē to daudzums ir tik minimāls, ka cilvēkam būtu jānotiesā vairāki hektāri šā auga, lai gūtu kaut kādu efektu.

Kaņepju vieglbetons ir dabai draudzīgs materiāls pretstatā tiem būvmateriāliem, kas tiek ražoti no neatjaunojamiem dabas resursiem, tādējādi nodarot dabai un planētai neatgriezeniskas negatīvas sekas. Turklāt to pārstrādē tiek patērēta ļoti liela enerģija un radīts liels CO2 izmešu daudzums.

Lūk, kā ar kaņepēm siltina grīdas un sienas. www.hempecosystems.lv
Lūk, kā ar kaņepēm siltina grīdas un sienas. www.hempecosystems.lv Foto: Publicitātes foto

Lai iegūtu kaņepju vieglbetonu, pietiks 1,5 līdz 2 ha zemes ~ 100 kvadrātmetru lielai mājai vienas sezonas laikā. Turklāt šis ir viens no retajiem būvmateriāliem, kur produkta galarezultātā nav radīti CO2 izmeši, bet tieši pretēji - absorbēti. Kaņepju un kaļķa biokompozītmateriālu var izmantot arī gāzbetona, keramzīta, keramikas un cita veida ēku fasāžu, starpstāvu pārsegumu, jumta, kā arī grīdas siltināšanai. Šis materiāls ir plaši lietojams vēsturisko ēku restaurācijā, panākot ēkas energoefektivitāti, tai pašā laikā materiāls ir autentisks to laiku būvniecības materiāliem un tehnoloģijām. Īpaši ieteicams tas ir koka ēku siltināšanā.

Sienu, jumta un pārseguma siltināšana ar kaņepēm. www.hempecosystems.lv
Sienu, jumta un pārseguma siltināšana ar kaņepēm. www.hempecosystems.lv Foto: Publicitātes foto

Mājā ar kaņepju vieglbetona sienu pildījumu sienas nav papildus jāsiltina, šo materiālu izmanto arī pārsegumu un jumta konstrukcijās. Turklāt nav jāizmanto pretkondensāta plēves, kas rada iekštelpās siltumnīcas efektu. Uģis Pauriņš piebilst, ka uzbūvēt māju no kaņepju spaļu vieglbetona salīdzinoši ar tradicionālajām būvēm neizmaksā dārgāk, jo tradicionāli būvētām mājām ir jāveido papildu siltumizolācija, jāliek pretkondensāta plēve, vēja barjeras, tas viss rada papildu izmaksas un siltumnīcas efektu mājā, kā tas ir, piemēram, koka statņu ēkās, pildītās ar minerālvati, kur pēc tehnoloģijas iekštelpas ir jāietin «celofānā». Mājai ar kaņepju betona sienu pildījumu nedraud pelēšana vai pūšana, jo kaņepju spaļi ir nepūstošs materiāls, turklāt masai pievienotais kaļķis darbojas kā antiseptiķis koka konstrukcijai.

Nav arī jābaidās, ka materiālā varētu iemitināties kukaiņi vai peles, vai žurkas, jo tiem šis materiāls ir «neinteresants» - tiem nepatīk kaņepju garša. Būtiski ir arī tas, ka kaņepju betons ir pašnesošs materiāls, tādēļ izžūstot tas nesarūk, nesaraujas.

Kaņepju vieglbetona sienu māja ir arī ļoti energoefektīva. Apmēram par 40% energoefektīvāka nekā mūra ēkas. Kaņepju vieglbetona sienas nodrošina augstu siltumnoturību, aukstā laikā sienas ir patīkami siltas, strauji samazinoties temperatūrām, sienas nerada nepatīkamo aukstuma sajūtu. Nav arī risks, ka sienas vai jumta siltumizolācija varētu zaudēt savu siltumizolētspēju, nelietojot tvaika barjeras, jo materiālam ir laba tvaika caurlaidība. Pretstatā koka skaidu izstrādājumiem kaņepju spaļi nepūst un mitruma ietekmē nebriest.

Pēc šādas tehnoloģijas būvētu demo māju var apskatīt Ikšķiles novada, Tīnužu pagastā, iepriekš piesakoties pa tālruni 26318598 vai e-pastā ugis@hempecosystems.lv.

Plašāka informācija arī mājas lapā www.hempecosystems.lv.

www.hempecosystems.lv

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu