Latvijas Banka izlaiž Latvijas pirmo eiro kolekcijas monētu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Banka

Latvijas Banka šodien sāks tirgot Latvijas pirmo eiro kolekcijas monētu, kas veltīta Ainažu Jūrskolas 150 gadu jubilejai.

Šīs Nīderlandē kaltās monētas cena Latvijas Bankas kasēs būs 35,99 eiro. Monētas tirāža - 5000 eksemplāru.

Šodien plkst.12 Ainažu jūrskolas muzejā Ainažos notiks monētas izlaišanas svētki. Monētu prezentēs Latvijas Bankas Monētu dizaina komisijas priekšsēdētāja vietnieks mākslinieks Laimonis Šēnbergs, Ainažu jūrskolas muzeja vadītāja Iveta Erdmane, monētas mākslinieks Ivars Drulle, Jūras akadēmijas rektors Jānis Bērziņš, mūziķi Anta Eņģele un Marko Ojala.

19.gadsimta vidū izskanēja jaunlatviešu ideologa, nacionālās atmodas jundītāja Krišjāņa Valdemāra (1825-1891) aicinājums: «Latvji, brauciet jūriņā...» Tas bija rosinājums latviešiem pārvarēt atpalicību un savrupību, rast godpilnu vietu pasaules ekonomiskajā apritē, iepazīt cilvēces kultūras bagātības, līdzvērtīgi iekļauties Rietumu civilizācijā. Vārdi pārtapa darbos. 1864.gadā ar Valdemāra ierosmi un gādību Ainažos tika dibināta pirmā latviešu un igauņu jūrskola, kas kļuva par lielāko un iecienītāko šāda veida mācību iestādi visā tuvākajā reģionā. Ainažu jūrskolā zinības ieguva ap 3000 audzēkņu, no kuriem vairāk nekā tūkstotis saņēma tālbraucēja kapteiņa un stūrmaņa diplomu.

«Kopš Ainažu jūrskolas dibināšanas pagājuši 150 gadi, un nu brīvas Latvijas pilsoņi izbraukuši visas jūras, izgājuši pasaulē, vienojušies Eiropas Savienībā, piepulcējušies eirozonai. Latvijas pirmā eiro kolekcijas monēta, kas veltīta Ainažu jūrskolas jubilejai, ļauj lielo ilgu, centienu un sapņu buriniekiem aiziet četros vējos pasaules klaidā, vienlaikus aicinot atcerēties minētā rosinājuma otro daļu: «… Zeltu krājiet pūriņā!«,» tā jauno monētu raksturo Latvijas Bankā.

Latvijas Bankas padomē šā gada sākumā tika apstiprināta Eiro kolekcijas monētu izlaides programma turpmākajiem gadiem. Šogad numismātu un citu interesentu vērtējumam tiks nodotas sešas monētas, tostarp Ainažu jūrskolas 150 gadu jubilejai veltītā monēta, kas ir 99.Latvijas Bankas izlaistā kolekcijas monēta. Vēl šogad plānots laist klajā Jāņa Jaunsudrabiņa «Baltajai grāmatai», Vecā Stendera 300 gadu jubilejai, Kurzemes barokam, Baltijas ceļa 25 gadu jubilejai veltītas monētas, kā arī netradicionāla mākslinieciskā, tehniskā vai tematiskā risinājuma monētu, kuras sižets tiks atklāts tuvāk klajā laišanas brīdim.

Latvijas Banka kopš 1995.gada izlaidusi 98 jubilejas un piemiņas monētas, kuru veidošanā piedalījušies vairāk nekā 40 Latvijas mākslinieku. Latvijas monētas ir augstu novērtētas visā pasaulē, saņemtas daudzas prestižas godalgas, tostarp «Latvijas monēta» 2010.gadā kļuva par Pasaules gada monētu.

Pēc Latvijas iestāšanās eirozonā naudas mākslas tradīcijas neizzūd. Latvijas Banka turpinās izlaist gan kolekcijas monētas, gan īpašās apgrozības monētas - īpaša dizaina divu eiro monētas.

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas nonāks brīvā apgrozībā - pēc būtības tās ir mākslas darbs un, visticamāk, būs īpaši pieprasītas starp numismātiem, kā arī citiem interesentiem. Kolekcijas monētu nominālvērtībai jābūt atšķirīgai no apgrozības monētu nominālvērtības, piemēram, ar piecu vai desmit eiro nominālu. Kolekcijas monētu specifikācijas - krāsa, diametrs, svars, materiāls - būtiski atšķiras no apgrozībā esošajām monētām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu