Krievijā vairākās fermās konstatēts Āfrikas cūku mēra uzliesmojums (35)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Patlaban Krievijā Brjanskas un Tulas apgabalā izplatās bīstamā slimība Āfrikas cūku mēris, liecina informācija Krievijas federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta «Rosseļhoznadzor» mājaslapā.

Kā pārliecinājās biznesa portāls «Nozare.lv», šodien mājaslapā ievietota informācija, ka slimība konstatēta Brjanskas apgabalā, kur mēra perēklis atklāts kādā zemnieku saimniecības fermā. Patlaban fermā strādā speciālistu grupa, kā arī tiek veikti nepieciešamie karantīnas pasākumi.

Tiek izvirzīts pieņēmums, ka mēris šajā saimniecībā ticis ievazāts pēc tam, kad fermā nonākuši cūku liemeņi no Tulas apgabala, kur jau iepriekš, 30.janvārī, tika saņemtas ziņas par mēra uzliesmojumu 50 000 cūku lielā fermā «Lazarevskaja». Arī šajā fermā tiek īstenoti slimības apkarošanas pasākumi, sadedzinot visu cūkgaļas produkciju un dezinficējot fermu.

Tāpat tiek ziņots, ka veterinārie dienesti ir pārbaudījuši 89 tirdzniecības uzņēmumus un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus, kur iepriekš no inficētajām fermām esot nonākuši ap 945 kilogrami gaļas pusfabrikātu un 503 kilogrami gatavās gaļas produkcijas.

Ar īpaši izveidotās ārkārtas komisijas lēmumu visa produkcija atsavināta un iznīcināta.

Minēto incidentu sakarā ir notikušas «Rosseļhoznadzor» vadītāja Sergeja Dankverta un Tulas apgabala gubernatora telefona sarunas, kurās akcentēta stāvokļa nopietnība un nepieciešamība stingri ievērot visas ārkārtas situācijā nepieciešamās darbības, norādīts dienesta mājaslapā.

Tāpat prognozēts, ka

šogad Krievijā Āfrikas cūku mēra uzliesmojumi varētu sasniegt 100 vai vairāk gadījumu,

kas ir līdzīgs rādītājs kā iepriekšējā gadā, kas savukārt saistīts ar inficēto mežacūku nekontrolējamu klaiņošanu. Šī kaite neesot bīstama tikai dažos Krievijas apgabalos, kur vispār nav mežacūku, proti, Karēlijā, Arhangeļskas un Murmanskas apgabalos.

Krievijā vīruss izplatās kopš 2007.gada, un šajā laikā tur nācies izkaut simtiem tūkstošu cūku.

Kā ziņots, vakar «Rosseļhoznadzor» vadītājs Dakverts izteicās, ka saistībā ar Lietuvā konstatēto Āfrikas cūku mēri Krievijas noteiktais aizliegums ievest cūkgaļu no Eiropas Savienības (ES) varētu tikt atcelts ne ātrāk kā pēc diviem mēnešiem, tikmēr uz Baltijas valstīm šis aizliegums varētu darboties trīs gadus. Riska zonā atrodoties arī Nīderlande, Vācija, Čehija, Ungārija un Rumānija. Bet no Itālijas, Portugāles, Dānijas un Spānijas gaļu varēs ievest, ja būs izpildītas visas prasības, kas pastāv Krievijā.

Kā ziņots, Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) 24.janvārī saņēma informāciju, ka Lietuvas dienvidos, Alītas reģionā, divām nomedītām mežacūkām apstiprināta bīstamās infekcijas slimības vīrusa klātbūtne.

Tikmēr vakar valdības sēdē apstiprināts finansējuma piešķīrums Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumiem - kopumā 1 352 949 eiro. Tāpat valdība uzdeva Zemkopības ministrijai sagatavot priekšlikumus par veicamajiem pasākumiem mežacūku depopulācijas nodrošināšanai jeb izšaušanai un tiem nepieciešamo finansējumu un iesniegt izskatīšanai valdības sēdē 11.februārī.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus.

Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem. Šī kaite Latvijas teritorijā nekad nav reģistrēta.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu